2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tévhitek és tények a biogazdálkodásról

A biogazdálkodás különösen érzékeny téma a magyar mezőgazdaságban, ellene és mellette is számos érv szól. Az éjszakai permetezéstől a fuzáriumos gabonáig több vád is éri a biotermesztőket. A cikk eloszlatja a tévhiteket. 

Helyben termesztik

A világ második legnagyobb organikus fogyasztója Európa. A belső kínálat még nem tudja kielégíteni a teljes keresletet, ezért nagyszámú bioterméket kell importálni az Európai Unióba. Egyes adatok szerint az EU fő, külső kereskedelmi partnerei a bioélelmiszerek behozatalában Kína, Ukrajna, Dominikai Köztársaság és Ecuador.

Fotó: ec.europa.eu

A „zöld” csomagolás minden esetben biogazdálkodásból származó terméket borít

Az olyan szavak és kifejezések, mint a „természetes”, a „zöld” vagy az „öko” a címkéken és a csomagoláson önmagukban még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a termék a megfelelő biogazdálkodási elvárások szerint készült. Ezért 2010 óta az EU-ban előállított, ökológiai gazdálkodásból származó termékeket egységes ökocímke is segít beazonosítani. Ez azt jelöli, hogy betartották az EU előállításra, feldolgozásra, kezelésre és forgalomba hozatalra vonatkozó szabályait, továbbá hogy a termék legalább 95 százalékban szerves összetevőket tartalmaz. 

Bármely, ökológiai gazdálkodásból származó termék fogyasztása egészséges

A felesleges zsír-, só- vagy cukorfogyasztás egészségügyi következményei nem tűnnek el csak azért, mert egy élelmiszer ökotermék. A túl sok zsír, só és cukor káros az emberi szervezetre, akár bio, akár nem. A különböző élelmiszer-érzékenységek és -allergiák ellen sem véd a címke. A mértékletesség a biológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztása esetén is fontos.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A sikert titka vidéken, 10. rész – Sárkollektíva (videó) Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam