2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kaukázusi vad gyomnövényből kedvelt zöldség

A különböző saláták, amelyeket napjainkban egészséges táplálékként fogyasztunk, egy vadon termő növényből származnak.

Egy holland egyetem kutatói DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a saláta pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált. A salátagénbanknak a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont ad otthont, mintegy 2500 salátatípus található a gyűjteményben – írja a magyarmezogazdasag.hu a taspo.de híre alapján.

A kutatás során a gyűjtemény első 445 különféle salátatípusát vizsgálva arra jutottak, hogy

az első, termesztésbe vont salátatípust mintegy 6000 évvel ezelőtt a Kaukázusban kezdték el használni, a magjából ekkor még olajat nyertek. Az ókori görögök és rómaiak tovább nemesítették, és elsősorban levélzöldségként termelték.

Kiderült, hogy a termesztett saláták modern fajtái nagyban hasonlítanak a vad ősükhöz, a kaukázusi Lactuca serriolához.

A Lactuca serriola, avagy keszeg saláta Fotó: gyomnovenyek.hu

Rob van Treuren és Theo van Hintum, a tanulmány holland társszerzői biztosak abban, hogy kutatásuk rávilágít majd arra is,

mennyire fontos a biológiai sokféleség és a genetikai források megőrzése és védelme a fenntartható élelmiszer-ellátás szempontjából az éghajlatváltozás és a világnépesség robbanásszerű növekedése idején.

A saját és más gyűjtemények kutatási anyagainak DNS-szekvencia-meghatározása lehetővé teszi a tudomány számára a saláta és más növényfajok több ezer fajtájában és a vad populációkban korábban rejtett jellemzők azonosítását.

A kutatások során még az is kiderülhet, hogy mely gének fontosak a szárazsággal vagy egy adott betegséggel szembeni ellenálló képesség vonatkozásában. A DNS-adatbázisokban nyomon lehet követni azokat a genetikai forrásokat is, amelyek igen hasonló szerkezetű génekkel rendelkeznek, melyek ismeretében jóval gyorsabban és hatékonyabban lehetne a növényeket nemesíteni. A tanulmány szerzői szerint ez egy forradalmi előrelépés lenne.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Jön a biológiai növényvédelem kora? (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam