2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti

A francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé tenné a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését.

A PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál szerint a kutatók által javasolt forgatókönyvnek három alapvető eleme lenne:

az európaiak étrendjének megváltoztatása, a hosszú, változatos vetésforgó általános elterjesztése és a termés és az állatállomány összehozása.

A kevesebb állati termék fogyasztásával korlátozni lehetne az intenzív állattenyésztést, és kiküszöbölhetővé válna a takarmányimport. Az agroökológia elveinek alkalmazása, a hosszú, változatos vetésforgó és ezzel együtt a nitrogént rögzítő zöldségek termesztésének általános elterjesztése lehetővé tenné a nitrogénalapú műtrágyák és a gyomirtó szerek használatának mellőzését.

A termés és az állatállomány összehangolása azért lenne fontos, mert ezek jelenleg gyakran elkülönülnek, és túlzottan specializálódott térségekbe összpontosulnak. Ennek megoldása lehetővé tenné a trágya optimális felhasználását is.

A francia kutatók szerint ezzel a forgatókönyvvel lehetővé válhatna Európa önellátásának megerősítése, a 2050-ben várható népesség élelmezése, a gabonafélék élelmezési célú exportja és mindenekelőtt jelentősen csökkenteni lehetne a vízszennyezést és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Neked ajánljuk
Hagymások ültetése ősszel (videó) Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam