2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Többmilliós kárt okozott a jégeső az osztrák szántőföldeken

Sok helyen – például Hollabrunnban – teniszlabda nagyságú jégeső esett. „A gabonától a borszőlőig összesen mintegy 26 000 hektáron keletkezett kár. A szántóföldi növényállomány sok helyütt felismerhetetlenné vált” – összegezte Josef Kaltenböck, a mezőgazdasági biztosító Alsó-Ausztria keleti régióvezetője.

Jelenleg 28 millió euróra (mintegy 9,8 milliárd forint) becsüljük a mai viharok következtében a mezőgazdasági terményekben Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományokban keletkezett teljes kárt – idézi Kurt Weinbergert, az osztrák mezőgazdasági biztosító (Österreichische Hagelversicherung) igazgatótanácsának elnökét a Világgazdaság.

A jégeső okozta károk közül a legtetemesebb, mintegy 19 millió eurós része (mintegy 6,6 milliárd forint) a Csehországgal és Szlovákiával határos Alsó-Ausztriában keletkezett.

A Csehországgal és Németországgal határos Felső-Ausztriában az újabb károk mintegy kilencmillió eurót tesznek ki. „Minden mezőgazdasági termény érintett, az őszi árpa a fő termény – a kár mértéke a teljes veszteségig terjed” – mondta Wolfgang Winkler, a biztosító regionális vezetője. Ebben a régióban már kedden is mintegy 22 millió eurós mezőgazdasági kár keletkezett a heves jégeső miatt.

A jégeső képei az ausztriai Gmundenben Forrás: Unbelievable Events/youtube.com

Az elmúlt napok drasztikusan mutattak rá, hogy a klímaváltozás ügyét végre kezelni kéne – figyelmeztetett Stefan Kaineder klímaügyi tanácsos, a jégesők, viharok, és intenzív záporok ugyanis más régiókhoz hasonlóan Ausztriában is a klímaváltozás következtében válnak gyakoribbá és erőteljesebbé.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam