2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás?

Egy új ötlet alapján nem a takarmányba kevert fokhagymával, hanem a teheneknek készített speciális szájkosárral menthetjük meg a világot.

Egy angliai startup, a Zelp új ötlete szerint a tehenek metánkibocsátása jelentősen mérsékelhető az állatokra helyezett, speciális szűrővel bélelt szájkosár segítségével – számolt be róla az agroinform.hu.

A szájkosár ötlete abból a tényből fakadt, hogy a tehenek emésztése során keletkező metángáznak mintegy 95 százaléka böfögés útján, az orron keresztül jut a levegőbe.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A metán 80-szor több hőt köt le a légkörben, mint a szén-dioxid, a szájkosarak szűrője viszont a metán nagy részét alacsonyabb környezetszennyező szén-monoxiddá alakítja át.

Állítólag az efféle készülékek csak minimális mértékben zavarják az állatok kényelmét.

A brit vállalat 2022-ben meg is kezdi a szájkosarak gyártását, amelyek darabonkénti induló ára várhatóan 80 dollár lesz. A megoldás egyelőre egyszerűbbnek és hatékonyabbnak látszik, mint az a korábbi javaslat, hogy a tehenek takarmányába fokhagymát, citruskivonatot vagy éppen hínárt keverjenek.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam