2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Perbe fogták a gyerekekre és a természetre is veszélyes növényvédő szert gyártó amerikai mogult

Több pert indítottak a napokban kaliforniai bíróságokon a világ második legnagyobb vegyipari vállalata, a Dow Chemical Company nevű cég ellen, mert több évtizeden keresztül árusított egy olyan növényvédő szert, amely kutatások szerint hozzájárul a gyerekek idegrendszerének rendellenes fejlődéséhez, valamint ökológiai katasztrófákhoz.

A klórpirifosz nevű szer az Egyesült Államokban több mint 80 haszonnövény gondozására engedélyezett, egyes államok azonban már betiltották az anyagot – számolt be róla a qubit.hu.

A Central Valley mezőgazdasági területein még ma is kimutathatók a több évtizedes klórpirifosz-használat nyomai, és becslések szerint az államban legalább 100 ezer otthonban lehetnek szennyezett tárgyak, falak, felületek. A mérések során szőnyegekben, kárpitozott bútorokban, de még egy játékmackóban is kimutatták a veszélyes szert.

Az idegmérget 1965-ben kezdték el gyártani, de 2001-ben már az USA-ban is betiltották a háztartásokban való felhasználását, így egyedül a mezőgazdaságban engedélyezett.

Fotó: wikimedia.org

A kétezres évek elejétől kezdve több tanulmány is arra jutott, hogy

a klórpirifosz károsítja a magzatok és a csecsemők idegrendszeri fejlődését, visszafordíthatatlan mentális károkat okozva.

Egyelőre négy kaliforniai megyében perelték be a Dow-t és a vele együttműködő Cortevát, valamint a szert a felperesek lakóhelyének környékén bevető cégeket, de ha még többen jelzik a szándékukat az államon belül, nagyobb ügy és csoportos per is lehet a dologból. A felperesek olyan szülők, akiknek a gyerekei súlyos idegrendszeri sérülésektől szenvednek, a vád szerint azért, mert klórpirifosznak voltak kitéve magzatként vagy gyerekkorban.

Az Európai Unióban 2020. január 31-től kezdve tilos forgalmazni a klórpirifoszt, miután az európai élelmiszer-biztonsági hatóság kijelentette, hogy az epidemiológiai bizonyítékok alapján az emberi fejlődésre is kiható idegméregről van szó, amely számos esetben tömeges madár- és méhpusztulásokért is felelt már.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam