2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Együnk több baromfit?

A belföldi hústermelésünk mintegy felét a baromfiágazat adja: az itthon eladott húsok 50 százaléka csirke, pulyka, kacsa és liba. A mostani kampánnyal azt akarják üzenni a magyar fogyasztóknak, hogy a magyar állattenyésztés és mezőgazdaság képes és tud kiváló minőségben, biztonságos és egészséges termékeket előállítani.

Kampányt indít a baromfi fogyasztásának ösztönzése érdekében az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kampányt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta:

az ágazatban több mint 2600 mezőgazdasági termelő, több mint 100 feldolgozó vállalkozás tevékenykedik. A baromfiágazatnak az ország exportjában is fontos szerepe van, a baromfihús a 3. legnagyobb tétel a magyar agrárium kivitelében.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A baromfitermékeket népszerűsítő kampány első, nyári fázisa alapvetően a grilltermékekre és a húsokra koncentrál. A baromfiágazat az ország legnagyobb termelési értékét produkáló állattenyésztési ágazata. A szektor termelési értéke a baromfihúst tekintve 250 milliárd forint, a feldolgozott (panírozott, darabolt) termékekkel együtt – becslések szerint – ennek a duplája.

A terméktanács adatai alapján 2019-ben az egy személyre vetített baromfihús-fogyasztás az országban 29,2 kilogramm volt, ebből 22,74 kilogramm volt a csirke, 2,97 kilogramm a pulyka, 2,35 kilogramm a kacsa és 0,88 kilogramm a liba. Tavaly a fogyasztás csaknem 4 kilogrammal, 33,46 kilogrammra nőtt.

Az elmúlt 1,5 évben olyan kihívásokkal nézett szembe az ágazat, mint a HORECA- (hotelek, éttermek, kávézók) szektor és a közétkeztetés leállása, de évek óta folyamatosan bizonytalan pályán tartja az ágazatot a madárinfluenza is. Mindezek miatt döntöttek a baromfihús belföldi fogyasztását ösztönző kampány mellett.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam