2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Interneten rendelhető friss tanyasi tojás

A Kovács Tanya Hajdúszoboszlón és környékén a tudatos vásárlók körében ismert és elismert élelmiszer-termelő vállalkozás. A friss tanyasi tojást internetes rendelési rendszeren keresztül értékesítik, illetve termelői piacokon maguk árusítva a termőföldtől az asztalig nyomon követik.

Dr. Kovács Péter agrármérnök ugyan növényorvos, és növénytermesztésből doktorált, azonban öccsével, az agrár­-középiskolai végzettségű Dáviddal 2016 óta tojástermeléssel foglalkoznak. Ősi gazdálkodó családba születtek, már a dédapjuk is szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozott – olvasható a magyarmezogazdasag.hu riportjában.

2016-ban 100 darab jércével kezdték a tojástermelést, aztán ahogy nőtt a kereslet a jó minőségű, friss tanyasi tojásra, folyamatosan növelték az állományt. Most 3000 darab tyúkjuk van, és terveik szerint nyár végére elkészül a legújabb istállójuk, ahol akár 4000 madarat is tudnak tartani.

Dr. Kovács Péter és Kovács Dávid, cégtulajdonosok és „tojásfutárok” Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A család 100 hektár szántóföldön búzát, kukoricát és napraforgót termeszt, ez biztosítja a takarmányt a tojóállományuk számára. Az állataik bolti tápot nem kapnak. Tizenhét hetes előnevelt Bábolna Tetra SL LL jércékkel telepítik be az istállókat, ahol a madarak másfél évig tojnak. Amikor a termelésük 70 százalékra visszaesik, élve – jórészt vágóhídnak – értékesítik az állományt.

Az édesapa őstermelőként foglalkozik a szántóföldi növénytermesztéssel, a fiúk pedig vállalkozóként működtetik a tojástermelő gazdaságot. Istállóikat nagyrészt önerőből építették. Bár a tojás csomagolását a fiúk egyetlen alkalmazottja végzi, a családi gazdálkodásból édesanyjuk sem marad ki: ő végzi az adminisztrációt, és ő jár a környékbeli termelői piacokra is.

A családi vállalkozás igazi különlegességét azonban a tojás értékesítése jelenti, azt ugyanis Péter és Dávid a fogyasztók ajtajáig szállítja. Telefonos megrendelésre az ő tyúkjaik által tojt tojás 2-3 napon belül már a fogyasztók asztalára kerül.

Fotó: kovacstanyahajduszoboszlo.hu

A rendelések megsokszorozódása óta áttértek az internetes rendelésfelvételre. Több mint 1500 rendszeres vásárlójuk van Hajdúszoboszló, Debrecen, Balmazújváros és Ebes környékén.

A kovacstanyahajduszoboszlo.hu oldalon rendelhető tojás ára mérettől függően 35-45-50-60 forint, ám 60 darabtól a kiszállítás ingyenes. Ahogy a fiúk mesélték, sokan a napi rendelés nyitásakor, már éjfél után pár perccel rendelnek, hogy beleférjenek a napi limitbe. Az igazi unikum pedig nemcsak maga a kiszállítás, hanem hogy a Kovács testvérek kis tételben is házhoz viszik a tojást.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam