2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megtermelt élelmiszer több mint harmada még mindig a kukában végzi

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. A korábban becsült 33 százalékkal szemben az összes megtermelt élelmiszer 40 százaléka megy kárba.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco megrendelésére készült Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című jelentés a mezőgazdasági üzemekben, a betakarítással és a vágással kapcsolatos élelmiszer-veszteségekre összpontosított. 2011 óta ez az első számszerűsített adat a gazdaságok teljes élelmiszerveszteségéről – ismertette a hvg.hu.

Az élelmiszer-termelés rengeteg földet, vizet és energiát emészt fel, ezért az élelmiszerhulladékban megnyilvánuló pazarlás jelentős hatással van az éghajlatváltozásra: korábbi becslések szerint az üvegházhatású gázok 8 százalékáért felelős.

Az új jelentés adatai szerint a számok még ennél is magasabbak, és az összes károsanyag-kibocsátás mintegy 10 százaléka köthető élelmiszer-hulladékhoz.

Ez az Egyesült Államokban és Európában egy év alatt közlekedő összes autó által okozott karbonkibocsátás mintegy kétszeresének felel meg.

Aratják a szóját Nagykanizsa közelében 2020 szeptemberében
Fotó: MTI/Varga György

A jelentés cáfolja azt a régóta uralkodó nézetet, hogy a gazdaságokban az élelmiszer-veszteség kizárólag a kevésbé jómódú, alacsonyabb iparosodottsági fokú régiókban jelent problémát. Sőt kiderül belőle, hogy az egy főre jutó veszteség az iparosodott régiók mezőgazdasági üzemeiben általában magasabb. A globális terményhulladék 58 százaléka a magas és közepes jövedelmű országokban keletkezik.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam