2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Viták a glifozátról

32 magyarországi zöld szervezet csatlakozott a Greenpeace Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország által írt nyílt levélhez július 14-én. Az aláírók a glifozát használatának tilalmát követelik a magyar kormánytól. 

A tiltakozást az váltotta ki, hogy június közepén napvilágot látott az a magyar, holland, francia és svéd hatóságok közreműködésével készült jelentés, amely szerint a gyomirtó használata kockázatmentes. A zöld szervezetek a jelentést alátámasztó tudományos kutatások nyilvánosságra hozatalát kérik.

Fotó: Pixabay / maxmann

Az elmúlt években számos vitát kiváltó gyomirtó hatóanyagának forgalmazási engedélye egy év múlva lejár az Európai Unióban. Az Európai Bizottság 2017 végén döntött a glifozát ötéves, korlátozás nélküli uniós újraengedélyezése mellett, egymásnak ellentmondó érvek alapján. Az engedély 2022. december 31-én jár le, az Európai Parlament pedig egy idén júniusi szavazáson – amelyen egy uniós biodiverzitási törvényt sürgető jelentést fogadtak el – nem támogatta, hogy megújítsák.  

A világszerte szántóföldi és kertészeti kultúrákban használt, különböző márkaneveken és összetételben forgalmazott vegyületet 2015-ben az ENSZ rákkutatási ügynöksége, az IARC „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” címke alá sorolta.

A rákkutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy a gyomirtó kimutatható a kismamák szervezetében: a méhlepényben, illetve az embrionális sejtekben apoptózist és nekrózist, azaz programozott és nem programozott sejthalált válthat ki. 

Európai kutatások szerint a gyomirtó a rovarvilágra, így a beporzókra is káros hatással van, például jelentősen összezavarja a méhek bélflóráját, és hatással van az immunrendszerükre is, így szerepet játszhat a tömeges méhpusztulásokban. 

Az Európai Unió agrár-környezetvédelmi kutatásokon alapuló átfogó 2017-es tanulmánya szerint az európai talajok 45 százaléka glifozáttal és/vagy bomlástermékeivel szennyezett.

A zöld szervezetek azt várják a kormánytól, hogy segítse elő a gazdák átállását egy olyan fenntartható mezőgazdaságra, amely nem károsítja az emberi egészséget és a környezetet, és a természettel összhangban működik. Érveik szerint ugyanis a vegyszeres mezőgazdasági gyakorlat az élővilág drámai csökkenésének egyik legfontosabb oka. 

Neked ajánljuk
Németh Lajos meteorológus véleménye a magyar mezőgazdaságot érintő klímaváltozásról (videó) Öntözés nélkül már elképzelhetetlen a mezőgazdaság a forró nyarakon „Lakni mindenhol lehet, élni tanyán” – Az év hagyományőrző tanyája 2017-ben (rövidfilm) Fizessenek többet a városi terepjárósok, mondja egy német polgármester Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína
Tovább a forrásra: qubit
Vissza
Hírfolyam