2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Digitális agrárforradalom Magyarországon

Magyarország első alkalommal adott otthont az idén 13. alkalommal megrendezett Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciának. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára bejelentette, hogy a tárca 100 milliárd forinttal támogatja a gazdálkodók precíziós fejlesztéseire kiírt pályázatot.

A magyar kormányzat komoly munkát folytat a digitalizáció agráriumban és élelmiszeriparban történő elterjesztése érdekében, aminek fontos állomása volt, hogy 2019-ben megszületett a Digitális Agrárstratégia.

Fotó: Pixabay.com / sasint

Ma a jövedelmező és eredményes termeléshez, a piaci helytálláshoz, a fenntartható és a természeti környezettel összhangban álló termeléshez használható eszközöket ad az agrárgazdálkodók számára a digitális és precíziós technológia – emelte ki előadásában Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A magyar és az európai élelmiszer-gazdaságban rejlő tartalékok jobb kiaknázásában óriási szerepe van ennek a technológiának – nyomatékosította az államtitkár, hozzátéve, hogy ez igaz a termelés hozzáadott értékének növelésére, a termelékenység fokozására és a versenyképesség erősítésére csakúgy, mint a környezetvédelmi és klímapolitikai célok megvalósítására.

Ezeknek a módszereknek az alkalmazása ugyanakkor jelentős felkészültséget igényel a gazdálkodóktól, illetve elkerülhetetlen, hogy új ismeretekkel bővítsék tudásukat.

Emiatt mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy mérettől és ágazattól függetlenül minél többük számára elérhetővé váljon ez a tudás, hogy elkerülhetővé váljon a gazdálkodók közötti digitális technológiai szakadék kialakulása.

Ehhez az elméleti és gyakorlati ismeretek oktatását szervesen be kell illeszteni az agrárszakképzés és felsőoktatás, valamint a felnőttoktatás rendszerébe, illetve minden gazdálkodó számára elérhetővé kell tenni a technológiát és a kapcsolódó szolgáltatásokat.

Ennek érdekében az agrártárca 100 milliárd forint, azaz 280 millió euró keretösszeggel hirdetett meg egy olyan pályázati lehetőséget mezőgazdasági termelők számára, amely révén precíziós fejlesztéseket lehet támogatni. 

Neked ajánljuk
Most már tökéletes az ivóvíz a határ menti községben Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC+ első osztályú kocsiját Budapesten A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam