2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A viharok és heves esőzések veszélyeztethetik a szabadföldi zöldségeket

A Világgazdaság július 21., szerdai lapszámában megjelent cikk szerint egyelőre nem tudni, pontosan mekkora kárt okoztak a szabadföldi zöldségekben a nemrég lezajlott heves esőzések és hirtelen viharok. A lap összeállításából a zöldségszezont nehezítő más tényezőkre is fény derül.

A Világgazdaság a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetre hivatkozva térképezte fel a terület helyzetét – a cikket az MTI szemlézte.

A szervezet közlése szerint tavaly volt olyan csemegekukorica-tábla, amelyet félméteres magasságban öntött el az ár, de mivel a víz hamar levonult, az állomány nem károsodott. Idén néhány mélyebb fekvésű táblán megállt a víz, ilyen esetben tehát kérdés, hogy mennyi ideig marad a terület elöntve.

Zöldségkínálat egy árusnál a debreceni Nagypiacon 2021. június 28-án Fotó: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

A lap szerint idén a hideg és a meleg is megnehezítette a termesztők dolgát: a hideg miatt késett a sárgarépa és a hagyma vetése, a hőség nem tett jót a zöldborsónak.

Fontos lenne a belföldi zöldségfogyasztás ösztönzése, hangsúlyozta a FruitVeB, de ezt nagyban megnehezítik a magas árak. Egy év alatt 17 százalékkal drágult az átlagos zöldségkosár – írta a Világgazdaság a KSH adataira támaszkodva.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam