2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Madagaszkáron a klímaváltozás miatt nő az éhínség

Az Afrika keleti partjainál fekvő szigetországban jelentkező súlyos élelmezési válság mögött a történelemben először kizárólag a klímaváltozás áll.

Az ország déli része 40 éve nem látott szárazsággal küzd, melynek nyomán több mint 1,14 millió ember élelmezése vált bizonytalanná, és egyre többen sodródnak az éhínség felé – számolt be az Independent alapján a Greendex.

Becslések szerint az elmúlt 4 hónapban az alultáplált 5 év alatti gyerekek száma megduplázódott, és elérte a 16,5%-ot. Eközben számos család él hónapok óta szinte kizárólag a helyi kaktuszok termésén, a vadonban fellelhető ehető leveleken, illetve sáskákon.

A Világélelmezési Program (WFP) vezetője, David Beasley nemrég Madagaszkáron járt, hogy személyesen vizsgálja meg a helyzetet és elkeserítő állapotokról számolt be: 

A helyzetet nem háború vagy más konfliktus okozta, hanem a klímaváltozás. Bár a világ ezen területe szinte semmit nem tett hozzá az éghajlatváltozáshoz, a legmagasabb árat mégis ők fizetik.

– mondta Beasley. A WFP becslései szerint jelenleg 14 ezer ember van az éhínség határán, számuk pedig októberre megduplázódhat. A szervezet kalkulációja alapján 78,6 millió dolláros gyorssegélyre lenne szükség az alapvető élelmiszerek biztosításához, hosszú távon pedig olyan infrastrukturális fejlesztéseket kell eszközölni az országban, melyek segíthetnek az éhínség megfékezésében. Megfelelő utak híján ugyanis a segélyszervezetek dolgozói sokszor el sem jutnak az éhező közösségekhez.

Neked ajánljuk
Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén A klímavédelem nem drága, sőt: egyenesen lökést adhat a gazdaságnak
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam