2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre

A kajszibaracknak a fagy, a meggynek a kivételes hőség ártott idén. Emiatt nélkülözhetetlenné válhat a hazai gyümölcstermesztés – főleg a korai virágzású gyümölcsfajok – átfogó újjászervezése.

A klímaváltozás szélsőséges hatásai miatt még inkább felértékelődik a termőhely helyes megválasztása, továbbá a megfelelő, hazánkban is adaptált ellenálló és az éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó fajták telepítése, valamint a korszerű művelési rendszer.

Fotó: Pixabay / RitaE

A vidékfejlesztési program keretéből kiírt és jelenleg nyitva álló nagyszabású, gyümölcstelepítést, felújítást, korszerűsítést támogató pályázat pedig lehetőséget nyújt a gyümölcstermesztés megújítására.

A kajszi nagyon kedvelt a fogyasztók körében, valamint a feldolgozóüzemekben is igény mutatkozik rá. Szakemberek szerint az átlagos termelt mennyiség akár duplája is értékesíthető lenne.

Hasonló problémával néztek szembe idén a meggytermesztők is, akiket szintén nem kímélt a tavaszi fagy, de elsősorban a kánikula okozott jelentős veszteségeket. A meggyültetvények nagy része hazánkban szintén korszerűtlen. Részben ennek is a következménye, hogy a tavaszi fagyok okoztak ugyan kárt, de az elmúlt évek rossz termése miatt sok virág volt a fákon.

A hideg tavaszi idő késleltette az érést, így a meggyszezon egybeesett az elmúlt hetek hőhullámaival. A melegben a meggy kiszáradt, a gyümölcs mérete az átlagosnál több helyen kisebb volt.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam