2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növényi maradványokkal a klímaváltozás ellen

A szántóföldön kint hagyott, bomló növényi maradványok nemcsak értékes komposztként hasznosulnak, hanem fontos szerepük van a szén megkötésében, ezzel pedig segítik a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentését – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Ha a szerves szenet sikerül a talajban tartani, azzal növelhető az élelmiszernövények tápanyagtartalma és hozama, ráadásul, mivel a szén a légkörbe jutva szén-dioxiddá alakul, a klímaváltozás mérsékléséhez is fontos a talajok szénmegkötő képességének növelése. Ezért új módszerekre van szükség, amelyek segítségével a szenet meg tudjuk kötni a talajban. Ehhez nyújt segítséget a Koppenhágai Egyetem és a Müncheni Műszaki Egyetem közös kutatása. 

Úgy tűnik, hogy a növényi maradványok is képesek a szén raktározására, sőt, akár négyszer hosszabb ideig is megkötik a szenet, mint azt korábban gondolták. A növények a fotoszintézis során szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, és raktározzák azt. A belőlük visszamaradó rothadó szerves anyagból aztán többféle módon kerülhet a szén a talajba. A kutatás rámutat, hogy a gombafonalaknak jelentős szerepük van ebben: körbefonják a növényi maradványokat, és ezzel „összeragasztják” a talajjal. Ezután a gomba elfogyasztja a szenet, így az a talajban tárolódik tovább.

A mezőgazdasági területek termékenységének fokozására nem ritka gyakorlat kint hagyni lebomlani a növényi szárakat, leveleket és a tarlót. Azonban további lebomló növényi szerves anyag kivitelét is érdemes megfontolni Fotó: Pixabay/Franz W.

„A jövő termékeny és klímabarát mezőgazdasági területének több növényi maradványt kell használnia, hogy több szenet tudjon megkötni. További kísérleteket is tervezünk, ahol ezeket a lebomló anyagokat a talaj mélyebb rétegeiben helyezzük el, ami segíti a szén hosszútávú megkötését” – mondja Carsten Müller, a Koppenhágai Egyetem Földtudományi és Természeti Erőforrások Tanszékének egyetemi docense. Ha jobb körülményeket teremtünk a szerves szén megkötéséhez a talajban, akkor évente 0,8 és 1,5 gigatonna tárolását is el lehet érni. Összehasonlításképp: a világ népessége 4,9 tonnányi szenet bocsátott ki évente az elmúlt 10 évben.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam