2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az avokádó lesz a legkeresettebb egzotikus gyümölcs

2030-ig várhatóan 12 millió tonna lesz avokádó összes termésmennyisége a világon, amelyből 3,9 millió tonnát exportálnak majd. Ez több, mint amennyit ananászból vagy mangóból forgalmaznak.

A növekedést elsősorban a nagy kereslet, a magas ár és a jó jövedelmezőség hajtja, nagyon sokan fektetnek a termőterületek bővítésébe – idéz a magyarmezogazdasag.hu a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentéséből.

Fotó: Kertészet és Szőlészet

Jelenleg a világ legnagyobb avokádótermelője és -exportőre Mexikó, ahol a közeljövőben várhatóan évente 5,2 százalékkal több termést takarítanak be, az USA-ban, Mexikó első számú exportpiacán ugyanis robbanásszerűen nő a kereslet.

Az USA után az Európai Unió lesz a második fő felvásárló a következő évtizedben, de Kínában és Közép-Kelet-Ázsia néhány országában is jelentősen nő a kereslet, leginkább a gyümölcs egészségre gyakorolt kedvező hatása miatt.

Ezt a cikket és a témában további írásokat a Kertészet és Szőlészet 2021/29. számában olvashat.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A siker titka vidéken, 8. rész – Bevásárlóközösség – You Tyúk (videó) Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam