2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyesebbek a méhekre a növényvédő szerek, mint gondolták

A mezőgazdaságban használt növényvédő szerek keveréke jelentősen növeli a méhek pusztulását, veszélyességüket jelentősen alábecsülték.

A méhek és más beporzók létfontosságúak a termény és a vadon élőhelyei számára, a világszerte mezőgazdasági művelésbe bevont növények 75 százaléka függ a beporzóktól.

Az elmúlt években egyre nagyobb mértékben csökkent a méhpopulációk száma világszerte, ami aggodalmat váltott ki az élelmiszer-biztonságot és a természetes ökoszisztémákat illetően.

Az elmúlt 20 év mintegy 90 tanulmányának egy új metaelemzésében a kutatók megvizsgálták a mezőgazdasági vegyszerek, a paraziták és az alultápláltság kölcsönhatását a méhek viselkedésére és egészségére. Azt találták, hogy ezek a különböző stressztényezők kölcsönhatásban vannak, és negatívan hatnak a méhekre, jelentősen növelik pusztulásukat.

Fotó: pexels.com/Caio

Azt is kimutatták, hogy a növényvédő szerek keverékének kölcsönhatása nagyobb, mint az egyes szereké külön-külön. A kutatók szerint eredményeik bizonyítják, hogy e szerek használatának szabályozási folyamata a jelenlegi formájában nem védi meg a méheket a komplex agrokémiai kitettség következményeitől.

Ha nem sikerül orvosolni ezt, és a méhek továbbra ki lesznek téve a többszörös antropogén – ember által előidézett – stressztényezőknek a mezőgazdaságban, az a méhpopulációk és beporzási szolgáltatásaik folytonos csökkenéséhez vezet, ami az ember és az ökoszisztéma egészségének károsodását okozza.

A méheket veszélyezteti az intenzív mezőgazdaság, egyebek között a gomba- és rovarölő szerek, a vadvirágok pollenjeinek és nektárjának csökkenése. Az irányított tenyésztés ipari mértékű alkalmazása szintén növeli a beporzók kitettségét a parazitáknak és a betegségeknek.

2019-ben a kutatók megállapították, hogy a rovarfajok mintegy felének csökken a populációja világszerte, és a század végére egyharmaduk teljesen eltűnhet. Minden hatodik faj már kihalt a világ egyes térségeiben. Pusztulásuk fő oka az élőhely elvesztése, valamint a növényvédő szerek használata.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam