2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Horribilis árak, csökkenő termelés – ez vár Európára?

A Joint Research Centre (JRC) új jelentése szerint a 2030-ig kitűzött EU-s fenntarthatósági, éghajlati célok csak részben teljesülnek, de súlyos károkat okozhatnak – az Európában gyártott élelmiszerek mennyisége radikálisan csökkenni fog, a szűkülő kínálat miatt az élelmiszerárak 50-80 százalékkal is megemelkedhetnek, miközben a termelők költségének növekedése egyre nagyobb kihívásokat támaszt a gazdák számára. 

Az Európai Bizottság a EU-s zöldmegállapodáshoz kapcsolódó Termőföldtől az asztalig stratégia, valamint a Biodiverzitás stratégia hatásvizsgálata során arra következtetésre jutott, hogy

alkalmazásukkal az agrárium károsanyag-kibocsátása harmadával sem csökkenne 2030-ra, az elért mérséklés körülbelül fele pedig a világ más tájain jelenne meg.

Előreláthatólag jobban megérné majd az európai élelmiszer-előállítást kiszervezni harmadik országokba, ahol a szigorodó európai fenntarthatósági előírások nem érvényesek – olvasható a magyarnemzet.hu-n megjelent írásban.

A legfőbb irányelvek szerint

  • 2030-ig felére kellene csökkenteni a növényvédő szerek használatát;
  • 20 százalékkal kellene csökkenteni a műtrágyahasználatot;
  • 25 százalékra kellene emelni a mostani 8,1 százalékról az ökológiai terültek arányát;
  • 10 százaléknyi területen átmenetileg vagy hosszabb távon meg kellene szüntetni a termelést a bio­lógiai sokszínűség érdekében.
Fotó: pexels.com

A friss tanulmány olyan megdöbbentő dolgokra mutat rá, mint hogy a növényvédőszer-használat drasztikus csökkentéséből adódó költségeket elvinné a munkaerő, mivel jelenleg a peszticidek alternatívája a hagyományos gyomlálás. A rovarok okozta károk és a jóval kisebb mennyiség megtermelésére alkalmas ökológiai gazdálkodás kiterjesztése miatt

a gabona- és a zöldség-gyümölcs kínálat akár negyedével, 15-24 százalékkal visszaesne, a hozamok erősen csökkennének. Közben az import csaknem negyven százalékkal nőne, nagyrészt Ukrajnából és Kanadából.

Az állattartók kerülnének a lakossági szemléletformálás és a klímacélok célkeresztjébe: az állatjólét növelése és egyéb korlátozások hatására az állattartók önköltsége drasztikusan megnőne, az olcsó importtal nem tudnának versenyezni az európai termékek. Ezt a fogyasztók is megéreznék: legjobb esetben is 24 százalékkal nőne a marhahús, 43 százalékkal a sertéshús és 18 százalékkal a baromfihús fogyasztói ára.

A JRC a hatásokat figyelembe véve megállapította, hogy a klímacélok eléréséhez globális megoldásra van szükség, az eredmények elsősorban az új technológiákkal érhetők el, míg a szakpolitikai intézkedéseknél figyelembe kell venni, hogy minden gazdálkodónak súlyos nehézségeket hozhat a modellváltás évtizede.

Neked ajánljuk
120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam