2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőtüzek miatt évtizedekre veszélybe került a török fenyőméztermelés

Elégett 4000 méhkaptár a törökországi erdőtüzekben, de ennél is nagyobb baj, hogy elpusztult a méhlegelőként szolgáló vörösfenyőerdők zöme is, amelyeknek regenerálódása évtizedekbe is telhet.

Július végén és augusztus elején több mint 200 erdőtűzben körülbelül 1600 négyzet-kilométernyi erdő égett le Törökország égei- és földközi-tengeri partvidékén. A katasztrófa súlyos csapást mért a turizmusra és a ritka és értékes fenyőmézéről híres Mugla tartomány méztermelésére is.

A fenyőmézt adó erdők többsége is elpusztult, ezért idén nagyon kicsi lesz a méztermés Muglában – közölte Samil Tuncay Bestoy, a térségbeli környezet- és méhvédelmi egyesület elnöke.

A szakértő szerint 7000 család megélhetése került veszélybe azzal, hogy hamuvá vált a méhészetek és a fenyőerdők nagy része.

Lángol a növényzet a törökországi Cokertme faluban, az égei-tengeri Bodrum üdülőváros közelében 2021. augusztus 3-án, a térségben pusztító erdő- és bozóttüzek hetedik napján
Fotó: MTI/AP/Emre Tazegul

Szerinte a legnagyobb veszteséget az jelenti, hogy a termőterületet adó vörösfenyőerdők többsége elpusztult a tüzekben, és ezek 20, de talán 30 év alatt sem regenerálódnak teljes mértékben, vagyis évtizedekre veszélybe került a méztermelés.
Bestoy szerint a kaptárak jelentős része egy szerencse folytán megmenekült – a tűz idején a vándorméhészek még nem voltak ott Muglában, ahova csak augusztus végére szoktak megérkezni –, ám hiába vannak meg a méhcsaládok, a fenyvesek hiányában nem tudnak hol legelni, és akár el is pusztulhatnak.

A Törökországban termelt fenyőméz háromnegyede Mugla tartományból származik, ahol évente 20-25 tonnát állítanak elő.

A legnagyobb ásványianyag-tartalmú mézfajtát, amelyet harmatméznek is neveznek, a növények levelein található, a fenyő nedveiből a levéltetvek által előállított mézharmat összegyűjtésével készítik a méhek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam