2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csalifákkal próbálkoznak az almát károsító rovarok ellen

A rovarok elleni védekezés környezetkímélő módja, hogy valamilyen vonzó anyaggal összecsalogatjuk és eltávolítjuk őket az ültetvényből, vagy rovarölő szerrel kezeljük a növényeket. Ennek a módszernek a természetes változatával kísérleteznek amerikai almatermesztők.

A Massachusetts Egyetem rovartannal foglalkozó professzora, Jaime Piñero által kifejlesztett módszerben az ültetvény szélén álló almafákba más, vonzó fajtákat oltanak, így ezek a fák állandó rovarcsapdaként működnek. Egy New Hempshire-ben lévő ültetvényen kezdték megvalósítani az ötletet 2018-ban – számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu. 

Egyes almafajták jobban vonzzák a kártevőket, mint mások. Az almalegyek például  előszeretettel gyülekeznek az asztraháni piros, az amerikai szilvaormányosok pedig a Ginger Gold fajtán.

Miért ne lehetne ezeket és más vonzó fajtákat beoltani az ültetvény fáiba, és így odavonzani a kártevőket? A termesztő számára nagy előny, hogyha néhány helyen gyűlnek össze a kártevők, elég csak a „csalifákat” lepermetezni, nem kell az egész ültetvényt kezelni növényvédő szerrel.

Amerikai szilvaormányos tojásrakásának nyoma almán Fotó: goodfruit.com/magyarmezogazdasag.hu

Hosszú évekbe telik, míg értékelni lehet az új módszer eredményességét,
amire eddig az USA mezőgazdasági minisztériumától és Massachusetts agrárfejlesztési szövetségétől kaptak támogatást.

A munkában együtt dolgoznak a New Hampshire Egyetem szaktanácsadó központjával is, ahol úgy vélik, hogy a több fajtával átoltott fák segítségével nagymértékben csökkenteni lehet a rovarölő szeres kezelést az ültetvényekben, és beilleszthető az integrált termesztési programokba.

Jaime Piñero ezzel a hat fajtával oltja át az almafákat: dabinett, Ginger Gold, liberty, wickson, yellow transparent és asztraháni piros. (Utóbbi, valamint a varasodásrezisztens liberty hazánkban is ismert.)

A csalifákat az ültetvények szélén alakították ki, egymástól 30 méterre, hektáronként 8-10 példányt.

Tavaly már 13 különböző ültetvényben több mint 100 fa „működött”. Az első eredmények szerint a csapdafák több kártevőt vonzanak, mint az ültetvény fái. A végső eredmény értékeléséhez több évjáratban és többféle károsító-összetételű ültetvényben kell megvizsgálni a módszert.

Az első tapasztalatok szerint a biotermesztőknek különösen nagy segítséget nyújtanak az átoltott fák.

New Hampshire-ben az amerikai szilvaormányos elleni védekezés szinte megoldhatatlan a biotermesztésben, ezért egy kísérletben kéthektáros ültetvényben próbálták szilvafákkal és átoltott fákkal összegyűjteni az ormányosokat.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam