2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kezd kritikus helyzetbe kerülni a paradicsomtermelés az EU-ban

Az Európai Bizottság tavaly júliusban közzétett rövid távú jelentése az uniós mezőgazdasági piacokról nem közölt biztató adatokat az EU paradicsomágazatára vonatkozóan.

Az idei, 2021-es év frisspiaci EU-s termelés 2 százalékos visszaesését várják a 2020-as évhez képest, ami az elmúlt 5 év átlagához képest 5,2 százalékos csökkenést jelent. Mindez nagyrészt a spanyol termelés 10 százalékos visszaesésének köszönhető, akik jelenleg is Európa legnagyobb frisspiaciparadicsom-termelői. Franciaországban is további 2 százalékkal csökkent a paradicsomtermelés – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A frisspiaci paradicsom exportja 2013 óta csökkenő tendenciát mutat. 2021-ben rekordvisszaesés várható, 21 százalékkal csökkenhet az EU kivitele 2020 -hoz képest, ami mintegy 350 000 tonnát jelent.

Paradicsomültetvényen dolgozik egy férfi az olaszországi Fondiban 2020. június 5-én, miután a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéseként újraindulhatott a paradicsomfeldolgozás az országban
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

A 2021-es éles visszaesés oka az Egyesült Királyságba irányuló export csökkenése, amely a Bizottság jelentése szerint 2021 január és április között 37 százalékkal csökkent 2020 azonos időszakához képest, ami igen jelentős szám, tekintve, hogy az Egyesült Királyság az EU paradicsomexportőreinek fő piaca, a teljes részesedés 52 százaléka.

Eközben az EU 664 000 tonna friss paradicsomot fog importálni, azaz 7 százalékkal többet, mint 2020-ban, és 18 százalékkal többet, mint az elmúlt öt év átlaga. A jelentés kiemeli a Törökországból származó vásárlások növekedését, amely 2021 januárjától áprilisig 36 százalékkal nőtt a 2020-as évhez képest.

A Fepex szerint az Európai Bizottság időszakosan közzétett előrejelzése jó módja annak, hogy tájékozódjanak az EU különböző mezőgazdasági ágazatai a várható helyzetről. Hozzátették azonban, hogy

az Európai Uniónak intézkedéseket kell hoznia a feltárt problémák kezelésére, mint például a paradicsomtermelés jelenlegi kritikus helyzete, amely már túlmutat a kampányproblémákon.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam