Kezd kritikus helyzetbe kerülni a paradicsomtermelés az EU-ban
Az Európai Bizottság tavaly júliusban közzétett rövid távú jelentése az uniós mezőgazdasági piacokról nem közölt biztató adatokat az EU paradicsomágazatára vonatkozóan.
Az idei, 2021-es év frisspiaci EU-s termelés 2 százalékos visszaesését várják a 2020-as évhez képest, ami az elmúlt 5 év átlagához képest 5,2 százalékos csökkenést jelent. Mindez nagyrészt a spanyol termelés 10 százalékos visszaesésének köszönhető, akik jelenleg is Európa legnagyobb frisspiaciparadicsom-termelői. Franciaországban is további 2 százalékkal csökkent a paradicsomtermelés – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
A frisspiaci paradicsom exportja 2013 óta csökkenő tendenciát mutat. 2021-ben rekordvisszaesés várható, 21 százalékkal csökkenhet az EU kivitele 2020 -hoz képest, ami mintegy 350 000 tonnát jelent.

Fotó: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi
A 2021-es éles visszaesés oka az Egyesült Királyságba irányuló export csökkenése, amely a Bizottság jelentése szerint 2021 január és április között 37 százalékkal csökkent 2020 azonos időszakához képest, ami igen jelentős szám, tekintve, hogy az Egyesült Királyság az EU paradicsomexportőreinek fő piaca, a teljes részesedés 52 százaléka.
Eközben az EU 664 000 tonna friss paradicsomot fog importálni, azaz 7 százalékkal többet, mint 2020-ban, és 18 százalékkal többet, mint az elmúlt öt év átlaga. A jelentés kiemeli a Törökországból származó vásárlások növekedését, amely 2021 januárjától áprilisig 36 százalékkal nőtt a 2020-as évhez képest.
A Fepex szerint az Európai Bizottság időszakosan közzétett előrejelzése jó módja annak, hogy tájékozódjanak az EU különböző mezőgazdasági ágazatai a várható helyzetről. Hozzátették azonban, hogy