2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról?

Pár éven belül a kiskertekbe szorulhat vissza itthon a málnatermesztés. Míg 20 éve mintegy 1500 hektáron, addig idén már csak kevesebb mint 200 hektáron termesztettek Magyarországon málnát.

Két oka van annak, hogy itthon már alig termesztenek málnát. Az egyik a klímaváltozásra vezethető vissza, arra, hogy a málna egyre nehezebben tolerálja a hosszabb kánikulával és szárazsággal járó nyári időjárási periódusokat. A másik ok pedig az, hogy egyre technológiaigényesebbé vált a gyümölcs termesztése, pedig csak így lehetne lépést tartani a külföldi termelőkkel – nyilatkozta az InfoRádióban Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője.

Azok a hőhullámok, amelyek idén nyáron is tapasztalhatók voltak, szinte teljesen ellehetetlenítik a málna termesztését, olyannyira, hogy lassan nincs értelme beszélni róla.

Fotó: pexels.com

Csizmadia György a saját félhektáros kertjében is azt tapasztalja, hogy egyrészt nagyon apró marad a gyümölcs, másrészt rá is sül a növényre. Emiatt képtelenség azt a mennyiséget és minőséget produkálni a hagyományos termesztéssel, mint akár húsz évvel ezelőtt.

A másik problémát abban látja a szakember, hogy a málna egy rendkívüli mennyiségű kézi munkát igénylő gyümölcs, amit minden másnap szedni kellene, de erre szinte lehetetlen gazdaságosan munkaerőt találni.

Emellett az ipari málnatermesztés, amelyben Magyarország a délszláv háborúk idején kifejezetten erős volt, mára már főként Szerbiában és Lengyelországban „virágzik”. Olyan újféle fajtákat termesztenek ugyanis, amelyeket kombájnnal lehet szüretelni, de ezen a téren Magyarország helyzete teljesen reménytelen.

Húsz évvel ezelőtt még valamivel több mint 1500 hektáron termesztettek itthon málnát, idén viszont már kevesebb mint 200 hektáron. Ha ez a tendencia így folytatódik, akkor könnyen lehet, hogy

két-három év múlva már csak mutatóba lesz hazai termesztésű málna.

Csizmadia György szerint szabad földön kellene termeszteni, és kombájnnal betakarítani. Bár voltak erre próbálkozások Magyarországon, de az éghajlat keresztülhúzta ezt a módozatot. Így pedig a málna ugyanarra a sorsra juthat itthon, mint pár évvel ezelőtt az egres, ami szinte teljesen eltűnt a hazai boltokból és piacokról.

Mindazonáltal vannak próbálkozások e szomorú tendencia visszaszorítására, ahogy az a magyarmezogazdasag.hu honlapon megjelent interjúból kiderül. Vannak ugyanis olyan bátor vállalkozók, mint például a Hivekovics testvérek, akik próbálják feléleszteni a magyar bogyósgyümölcs-termesztést.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam