2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dollármilliós károkat okozó invazív rovarral küzdenek Amerikában

A Lycorma delicatula hasonlít a kabócára, de vele ellentétben korántsem ártalmatlan rovarról van szó. Sőt, olyan nagy problémát okoz az Egyesült Államokban, hogy a hatóságok azt kérik, aki megpillant egy ilyen kártevőt, azonnal pusztítsa el.

A Lycorma delicatula invazív faj az amerikai kontinensen, dollármilliós károkat okoz a természetes növényzetben, amellyel roncsolja az ökoszisztémát és csökkenti a biodiverzitást – írja a Phys.org tudományos portál.

A kártevő Kínából származik, és hajórakományokon utazva jutott el az Egyesült Államokba. Bár szárnya van, repülni nem képes, levélről levélre ugrálva közlekedik. Az első példányokat Pennsylvaniában észlelték 10 évvel ezelőtt, az eltelt idő alatt pedig az USA jelentős részén elterjedt.

Gyors térhódításukhoz az is hozzájárult, hogy rejtőzködnek, nehéz őket észrevenni. A gépjárművekben megbújva is hatalmas távolságokat tudnak megtenni.

A Lycorma delicatulának 70 növényfaj szerepel az étlapján. Nemcsak a levelek megrágásával okoz gondot, hanem azzal is, hogy mézharmatot ürít, amely egy olyan, cukorban gazdag váladék, ami tökéletes táptalaja a növényeket károsító penészgombáknak.

Fotó: phys.org

Egy tavalyi amerikai tanulmány arra jutott, hogy amennyiben nem sikerül megállítani ezt az invazív fajt, a legrosszabb forgatókönyv szerint az amerikai mezőgazdaságban okozott károk akár az évi 554 millió dollárt is meghaladhatják, és legalább 5000 ember veszítheti el a munkáját.

A szakértők azt kérik, amennyiben bárki Lycorma delicatula egyedet talál, azonnal pusztítsa el (rovarirtóval permetezze le, vagy egyszerűen csak tapossa agyon), ha pedig erre nem képes, készítsen fotót róla, és azonnal lépjen kapcsolatba a hatóságokkal.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam