2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel

A létesítmény termékeny méhekkel teli kaptárokat kínál olyan embereknek, akik bár szeretnének saját mézet termelni, de idejük és helyük sincs a rovarok gondozására.

A méhhotel a közép-horvátországi Gerzence (Garesnice) városától nem messze egy fenyőerdőben található. A különleges ötlet a százéves családi méhész tradícióval rendelkező Balja házaspártól, Domagojtól és Tatjanától származik.

Céljuk az volt, hogy hozzájáruljanak a  méhészeti turisztikai és oktatási programok minőségének javításához, továbbá hagyományt és eredetiséget vigyenek egy olyan ágazatba, amely nem pusztítja az ökoszisztémát.

Vevőik mindenféle módszerekkel próbálták megvizsgálni, hogy a méz, amit előállítanak, valódi-e, innen jött a hotel ötlete – mesélte a férj. A méhhotelt így 2017-ben hozták létre feleségével. Azoknak, akik saját, eredeti mézet szeretnének, kiváló környezetben kaptárokat kínálnak, méhcsaládokkal és teljes felügyelettel, valamint gondoskodással.

Hároméves szerződést kötnek, mert ennyi a méhkirálynő optimális élettartama, ezt követően a rajt le kell cserélni fiatalabbra. Az ár 2500 kuna (120 ezer forint), amely egy kast, a méhek etetését, a gyógyszereket, a mézelszedést és a mézet tartalmazza. Ez évi nagyjából 30 kiló mézet jelent.

A méhkasok tulajdonosai jól szituált, városi környezetben élő, elfoglalt emberek, akik azonban szeretik és értékelik az egészséges élelmiszereket. A szülők a gyerekeknek, a nagyszülők az unokáknak vásárolnak kasokat.

Nem csak a horvát állampolgárok mutatnak nagy érdeklődést, Ausztriából, Németországból, Szaúd-Arábiából is tartanak méheket náluk. Köztük egy pilóta Dubajból és egy fociedző Dzsiddából.

„Kedves természetbarátaim és méhek. Ma van a méhek világnapja, ezért szeretettel hívunk mindenkit, hogy vigyázzunk, és tiszteljük azokat a kis gyönyörű lényeket, akik idén rendkívüli veszélybe kerültek, különösen étel nélkül és a túlélés határán” – írta május 20-i bejegyzésében Domagoj
Fotó: Facebook/OPG Balja

Domagoj szerint a méhek létfontosságúak a környezet számára, számos növény szaporodása közvetlenül tőlük függ. A legnagyobb veszélyt az emberi tevékenység, a mezőgazdaságban használt műtrágya és növényvédő szerek jelentik számukra, valamit a klímaváltozás.

Évtizedek óta idén volt a legkevesebb méztermésük a tavaszi hó és fagy után. Tavasszal etetniük kellett a méheket, hogy ne éhezzenek, ez még soha nem fordult elő velük.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam