A Green Deal feladná Európa önellátását, a kistermelők tönkremennének
Szinte az összes élelmiszer-alapanyagból behozatalra szorulna az Európai Unió, ha 2030-ra megvalósulnának az Európai Bizottság mezőgazdaságban tervezett korlátozásai. A Green Deal a kisgazdaságokat tönkreteszi, ráadásul feleslegesen, mert az agrárium globális kibocsátása nem csökken, holott ez lenne a cél.
A Green Deal visszavetné a jólétet is, minden európai állampolgárnak évi 157 euróról (kb. 55 ezer forintról) kellene lemondania, miközben akár 50 százalékkal is nőne sok alapvető élelmiszer ára – írja a Magyar Nemzet a kieli egyetem friss hatásvizsgálatára hivatkozva.
A nagy múltú intézmény a német gabonaszövetség felkérésére készítette vizsgálatát az európai zöldmegállapodás mezőgazdaságot érintő Farm to fork és biodiverzitás-stratégiájáról. Brüsszel ezekben 2030-ig előírja
- a műtrágya-felhasználás húszszázalékos csökkentését,
- a növényvédő szerek használatának a felére csökkentését,
- a nitrogénmérleg ötvenszázalékos mérséklését,
- az ökológiai művelés arányának 25 százalékra növelését a jelenlegi 8-9 százalékról,
- valamint a jelenlegi termőterületek tíz százalékának kivonását a művelés alól.
A szigorú elvárások célja a biológiai sokféleség helyreállítása és a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátásának a csökkentése lenne.
A mezőgazdasági termelés jelentős, több mint 20 százalékos visszaesése és a költségek növekedése miatt az Európai Unió behozatalra kényszerülne a legfontosabb élelmiszer-alapanyagokból, vagyis feladná nettó exportőr szerepét.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Ezzel kiszolgáltatottá válna a harmadik országoknak, míg a lakosságnak jelentős többletköltséget jelentenének a jelentősen megemelkedő élelmiszerárak. A német gazdák arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy gondolják újra a 2030-ig szóló stratégiákat.
Jelentősen megdrágulnának az élelmiszerek: a marhahús 58 százalékkal, a sertéshús 48 százalékkal, a tej 36 százalékkal, a zöldség és a gyümölcs ára 15 százalékkal, a gabonafélék és olajos magvak 13-15 százalékkal drágulnának 2030-ra.
A német gazdaszövetség kimondottan visszásnak tartja, hogy a stratégiák az egészséges táplálkozás érdekében javaslatokat tesznek, miközben a zöldségek és gyümölcsök jelentősen drágulnának.
A biológiai sokféleség érdekében 11 millió hektárt kellene kivonni a művelés alól, ami nagyobb, mint Magyarország teljes területe. Az intézkedések nyertesei a versenyképes nagyüzemek lennének, mivel a szigor jelentős önköltséggel, de hozzáadottérték-növekedéssel is jár, de a kistermelők többsége hamar csődbe menne.
A súlyos kiadások ráadásul feleslegesek, mivel az EU-n kívüli országok növelnék termelésüket az európai fogyasztói igények érdekében. Ezzel az üvegházhatású gázkibocsátás 54 millió tonnával nőne, vagyis az európai csökkenés máshol jelenne meg.