2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Green Deal feladná Európa önellátását, a kistermelők tönkremennének

Szinte az összes élelmiszer-alapanyagból behozatalra szorulna az Európai Unió, ha 2030-ra megvalósulnának az Európai Bizottság mezőgazdaságban tervezett korlátozásai. A Green Deal a kisgazdaságokat tönkreteszi, ráadásul feleslegesen, mert az agrárium globális kibocsátása nem csökken, holott ez lenne a cél.

A Green Deal visszavetné a jólétet is, minden európai állampolgárnak évi 157 euróról (kb. 55 ezer forintról) kellene lemondania, miközben akár 50 százalékkal is nőne sok alapvető élelmiszer ára – írja a Magyar Nemzet a kieli egyetem friss hatásvizsgálatára hivatkozva.

A nagy múltú intézmény a német gabonaszövetség felkérésére készítette vizsgálatát az európai zöldmegállapodás mezőgazdaságot érintő Farm to fork és biodiverzitás-stratégiájáról. Brüsszel ezekben 2030-ig előírja

  • a műtrágya-felhasználás húszszázalékos csökkentését,
  • a növényvédő szerek használatának a felére csökkentését,
  • a nitrogénmérleg ötvenszázalékos mérséklését, 
  • az ökológiai művelés arányának 25 százalékra növelését a jelenlegi 8-9 százalékról,
  • valamint a jelenlegi termőterületek tíz százalékának kivonását a művelés alól.

A szigorú elvárások célja a biológiai sokféleség helyreállítása és a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátásának a csökkentése lenne.

A mezőgazdasági termelés jelentős, több mint 20 százalékos visszaesése és a költségek növekedése miatt az Európai Unió behozatalra kényszerülne a legfontosabb élelmiszer-alapanyagokból, vagyis feladná nettó exportőr szerepét.

Gazdag árukínálat ártáblákkal a Bosnyák téri piac egyik árusánál egy szombati napon. A piacot 1911. június 19-én nyitották meg, és 1962-ben adták át a vásárcsarnokot
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ezzel kiszolgáltatottá válna a harmadik országoknak, míg a lakosságnak jelentős többletköltséget jelentenének a jelentősen megemelkedő élelmiszerárak. A német gazdák arra szólítják fel a döntéshozókat, hogy gondolják újra a 2030-ig szóló stratégiákat.

Jelentősen megdrágulnának az élelmiszerek: a marhahús 58 százalékkal, a sertéshús 48 százalékkal, a tej 36 százalékkal, a zöldség és a gyümölcs ára 15 százalékkal, a gabonafélék és olajos magvak 13-15 százalékkal drágulnának 2030-ra.

A német gazdaszövetség kimondottan visszásnak tartja, hogy a stratégiák az egészséges táplálkozás érdekében javaslatokat tesznek, miközben a zöldségek és gyümölcsök jelentősen drágulnának.

A biológiai sokféleség érdekében 11 millió hektárt kellene kivonni a művelés alól, ami nagyobb, mint Magyarország teljes területe. Az intézkedések nyertesei a versenyképes nagyüzemek lennének, mivel a szigor jelentős önköltséggel, de hozzáadottérték-növekedéssel is jár, de a kistermelők többsége hamar csődbe menne.

A súlyos kiadások ráadásul feleslegesek, mivel az EU-n kívüli országok növelnék termelésüket az európai fogyasztói igények érdekében. Ezzel az üvegházhatású gázkibocsátás 54 millió tonnával nőne, vagyis az európai csökkenés máshol jelenne meg.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam