2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Arattak a tájfajta ökoparadicsomok (képgalériával)

Ceglédi sárga, Tolna megyei rongyos, faddi lila, gyöngyösi paprikaalakú, máriapócsi koktél, mátrafüredi ökörszív – ezen díjat nyert, biominősítésű tájfajta paradicsomokat a természet és gazdálkodó elődeink válogató, szelektáló munkája együttesen hozta létre, adott területen, hosszú idő alatt. A most díjat nyert fajták génbankból kerültek ki.

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko-paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést.

Tolna megyei rongyos Fotó: ÖMKI

A díjra pályázott termékeknek és élelmiszereknek a fenntarthatósági szempontokon túl olyan egyéb, szigorú követelményeknek is meg kellett felelniük, mint a termék dokumentálható történeti múltja, egy adott tájegységhez való kötődése, az előállítási mód hagyományossága. Csak forgalomban levő termékkel lehetett pályázni.

Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum célja a pályázat kiírásával elsősorban a hagyományos és tájjellegű termékek fogyasztói ismertségének növelése volt.

Mátrafüredi ökörszív Fotó: ÖMKI

A tájfajtákat a természet és gazdálkodó elődeink válogató, szelektáló munkája együttesen hozta létre, adott területen, hosszú idő alatt.

Mára a tájfajták az üzemi termelés miatt nagyrészt kiszorultak a köztermesztésből. A háztáji nevelésükkel és fogyasztásukkal nemcsak egészségünkért teszünk, de hozzájárulunk agrárörökségünk életben tartásához és a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához.

Máriapócsi koktél Fotó: ÖMKI

Ezért is szolgálják méltón a tájfajta paradicsompalánták a fenntartható gazdálkodást, az ökominősítésük pedig garantálja, hogy a palántákat szintetikus növényvédő szerektől és műtrágyáktól mentesen nevelik fel.

Gyöngyösi paprikaalakú Fotó: ÖMKI

Az ÖMKi ökotájfajta paradicsomai rendkívüli genetikai változatossággal és különleges gasztronómiai értékekkel bírnak, forma- és ízgazdagságuk leképezi Magyarország egyes vidékeinek adottságait, növénytermesztési és étkezési hagyományait, legyen szó a ceglédi sárga, a Tolna megyei rongyos, a faddi lila, a gyöngyösi paprikaalakú, a máriapócsi koktél vagy a mátrafüredi ökörszív fajtáról.

Faddi lila Fotó: ÖMKI

Az ÖMKI programja dinamikus fejlődésen ment keresztül az elmúlt kilenc évben, azóta, hogy

kikérték a vetőmagokat a tápiószelei génbankból, és elindították a tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgáló, On-farm kutatásukat biogazdák közreműködésével.

Ceglédi sárga Fotó: ÖMKI

Az ökotájfajta paradicsompalánta program távlati célja, hogy aktuális kutatásaival is maximálisan támogassa a biotermesztéssel foglalkozó gazdákat és a fenntartható mezőgazdaságot, ennek érdekében fejleszti például a körforgásos gazdálkodásból származó palántaföldeket.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: elobolygonk.hu
Vissza
Hírfolyam