2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar kezdeményezésre szigorodhatnak a mézkeverékek származásjelölési előírásai

Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származásjelölési előírásának felülvizsgálatára.

A hírt Nagy István agrárminiszter jelentette be a tanács hétfői ülésén, Luxemburgban.

Ezzel megteremtődik a lehetősége a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket.

Magyar termelő által készített eladó akácmézek a Magyar Ősök napján, a Magyar Turán Szövetség által szervezett legnagyobb hagyományőrző rendezvényen Bugacon
Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Magyarország számos alkalommal sürgette az elmúlt két évben a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások felülvizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat nem alkalmas a fogyasztók megfelelő tájékoztatására, hiszen az csak az EU-s, illetve EU-n kívüli eredet feltüntetését írja elő. Ez az információ pedig nem elegendő a tudatos fogyasztói döntés meghozatalához.

Nagy István a tanács ülésén kiemelte, hogy egyértelműen a szabályok szigorítására van szükség a származási országok pontos megjelölésével. „A méhészeti ágazat támogatása, valamint a méz védelme, fogyasztásának népszerűsítése közös érdekünk, bátran keressük az üzletek polcain a magyar mézeket” – hívta fel a figyelmet az agrárminiszterek hétfői tanácskozását követően.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam