2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lelket ápol, aki kertet művel (videóval)

Mit jelent a „három nővér” ültetési módszer? Mire jó az összetört tojáshéj a kertünkben? Mi ellen hatásos pár összetört fokhagyma? Hogyan védekezhetünk természetes módon a földi bolha ellen? Sipos József növényorvos a nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány jó tanácsot.

Lassan vége az idei szezonnak a kertben, a vérbeli hobbikertész azonban már lélekben a tavaszra készül. Nekik is hasznos volt Sipos József növényorvos jó tanácsokban bővelkedő, de könnyed hangvételű előadása. A nagymamája „boszorkányfüzetéből” is megosztott néhány praktikát.

„Ha szeretetet vetsz, szeretetet aratsz. Ezt mondta mindig az édesapám, ezt a hitvallást követem, a munkám során is igyekszem szem előtt tartani” – egyebek mellett erről beszélt Sipos József a hódmezővásárhelyi könyvtárban, amiről a magyarmezogazdasag.hu számolt be.

Sipos a munkájával részben a tavaly elhunyt Bálint György szellemiségét is tovább kívánja éltetni. Arról pedig már az előadás elején biztosította a közönséget: nem a kert mérete a döntő. A kisgyerekeket is úgy szokta bátorítani, hogy ha van egy cserép viráguk, akkor már bátran tekinthetik magukat kertésznek.

A lényeg, hogy lássák, amint egy magból növény ered, majd fejlődésnek indul. Ahogy vele annak idején az édesapja, ugyanúgy minden gyerekkel meg kellene ismertetni ennek a csodáját. Az élet mindenhol ott van, akár a járda repedéseiből is virág fakad.

„Hiszek abban, hogy a növényeknek lelke van, és viszonzásként gyönyörködtetik az ember lelkét” – mesélt a hitvallásáról. Ha csak egy erkélyünk van, akkor sem szabad csüggedni, hisz kertészkedni nemcsak vízszintesen lehet, hanem az edényeket felfüggesztve, lépcsőzetes állványra helyezve is kialakíthatjuk a minikertünket.

Nem fogjuk megbánni, mert a kerttel való foglalkozás lelassítja az embert, és „miközben a test dolgozik, az illatok elvarázsolják a lelket”.

Sajnálatos, hogy a modern kor embere mennyire eltávolodott a természettől. Régen a körülöttünk lévő világ jeleiből olvastak.

Sipos József elmondta, a nagyapja a Tisza és a Maros vízállását figyelte, ebből következtetett a talaj kapillárisaiban lévő víz mennyiségére. Ő igyekszik ezt a tudást tovább éltetni, olyannyira, hogy a nagymamája által ráhagyományozott „boszorkányfüzet” lapjain összegyűjtött praktikákat szinte nap mint nap alkalmazza.

Ezek közül számosat megosztott a hallgatósággal:

  • A világ több táján ismert „három nővér” ültetési módszer az, amikor a kukorica szolgál „karóként” a bab számára, a tök pedig árnyékot vet, hogy ne száradjon ki a talaj.
  • A 20 percre langyos kamillateába áztatott, majd azonnal elültetett magot így lehet tisztítani, fertőtleníteni.
  • Az összetört, egy hétig áztatott tojáshéj vize a kalciumtartalma miatt javítja a talajadottságokat.
  • 70 dekagramm hámozatlan, aprított fokhagyma 10 liter vízbe áztatva szamócaatka és gombásodás ellen jó.
  • A nagy terméshozamú hibridek helyett szabad beporzású tájfajtákat érdemes ültetni, mert bár ezek kisebbek, de ellenállóbbak.
  • Földibolha ellen a káposztaágyások mellé ültessünk csalogatónövényként kerti zsázsát.
Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam