2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Őszi teendők: komposztálás, mulcsolás és megelőzés

Októberben a kiskertekben a termés jó része már leérett, zajlik a betakarítás, vannak, akik már a jövő évi szezonra készülnek. A kertben keletkezett növényi hulladékot felhasználhatjuk talajtakarásra is, de ne feledkezzünk el gyümölcs- és díszfáink védelméről sem. Aponyi Alajos jó tanácsai.

A kerti munkák során rengeteg olyan hulladék képződik, amellyel sok kerttulajdonos nem tud mit kezdeni, szemétként kezeli és elviteti a hulladéklerakóba. Pedig van más módja is a zöldhulladék kezelésének: a komposztálás és a mulcsként való felhasználás. Mindkettő környezetbarát, és ráadásul jót tesz a növényeknek.

A komposztálás és a talajtakarás során a lassan lebomló szerves anyagokból a talaj és a termesztett növények számára rendkívül hasznos anyag, humusz keletkezik, ami javítja a talaj szerkezetét, lebomolva tápanyagot szolgáltat, és serkenti a talaj mikrobiológiai életét.

Füvesített és mulcsozott kajszis Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A mulcs védi a talajt a kiszáradástól, lassú lebomlása során ugyanolyan hatással bír, mint a komposzt. A letakart talajban élénkebb a talajélet, nyüzsögnek a giliszták, amelyek átdolgozzák a folyamatosan nyirkos talajt, ami ezáltal lazává és levegőssé válik, valamint segít a gyommentesség fenntartásában.

Az ősz során a fákról lehulló faleveleket ugyanúgy felhasználhatjuk komposztálásra és talajtakarásra, mint a többi kerti hulladékot.

A pázsitot a nedves levelek takarása károsítja, alatta a fű besárgul és kipállik. A falevelek összegyűjtésével párhuzamosan most érdemes elvégezni a talajszellőztetést, mert a nyár során rengeteg elhalt fűszál keletkezett. A szellőztető ezeket kiszedi a fű közül, a pázsit levegőhöz jut, és üdébben készül a tél megpróbáltatásaira. A művelet elvégzése után már csak olyan trágyákat adjunk a pázsitnak, amelyekben kevesebb a nitrogéntápanyag, de több a kálium és a magnézium. Utóbbiak ellenállóbbá teszik a füvet a fagy káros hatásaival szemben.

A leszüretelt fák és a szőlőtőkék jövő évi egészségi állapotát őszi lemosó permetezéssel erősíthetjük. Ha a fákon pajzstetvek, áttelelő atkatojások, vértetű-vattacsomók láthatók, akkor az olajos lemosó készítményeket érdemes kijuttatni. Lisztharmatos tünetek esetén a kéntartalmú szerek, általános őszi lemosásra pedig a réztartalmú készítmények az ajánlottak. Vegyes fertőzésre a legjobb választás az olaj, kén és réz kombinációja. Bármelyik készítményt is választjuk, a permetezés során bőségesen, lemosásszerűen juttassuk ki a permetlevet. A fák alá lehulló lomb nitrogénoldattal való lepermetezése elősegíti a falevelek gyorsabb elkorhadását.

Ez a cikk és a témában további írások a Kistermelők Lapja 2021/10. számában olvashatók.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam