2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkészült a szikes talajok világtérképe

A térkép szerint mintegy 1 milliárd hektár elszikesedett talaj van szerte a világon. Nagy részük a sivatagos vagy félsivatagos területeken található Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. Mindemellett a térképről leolvasható, hogy világszerte az öntözés alatt lévő talajok 20-50 százalékának magas a sótartalma, ezzel globálisan több mint 1,5 milliárd embert akadályozva az élelmiszer-termelésben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) bemutatta a szikes talajok világtérképét – egy kulcsfontosságú eszközt a szikesedés megállítására és a termelékenység javítására.

Több mint 110 ország és partnerei vettek részt a térkép elkészítésében, mely révén a szakértők képesek lesznek beazonosítani azon helyeket, ahol fenntartható talajgazdálkodásra van szükség, és erről tájékoztatni az érintett döntéshozókat. Innovatív megoldásokat kell keresni az agrár-élelmezési rendszerek hatékonyabbá, befogadóbbá, ellenállóbbá és fenntarthatóbbá tételéért.

Ha a víz minden élet forrása, a termőtalaj minden teremtmény anyja. A magas sótartalom miatt a talajok termőképessége csökken, veszélyeztetve a globális harcot az éhezés és a szegénység ellen. Emellett rontja a vízminőséget és a biológiai sokféleséget a talajban, és hozzájárul a talajerózióhoz.

Fotó: fao.org

A szikesedés gyorsan és több tényező miatt indulhat be: emberi mulasztás, a műtrágyák túlzott és helytelen használata, erdőirtás, a tengerszint növekedése vagy a tengervízzel kevert talajvízzel való öntözés lehet az oka, de a klímaváltozás is szerepet játszhat.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam