2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Baglyok védik a szőlőtőkéket, vegyszer helyett természetes rágcsálóirtóként

A szőlészeknek óriási károkat tudnak okozni az olyan rágcsálók, mint a hörcsög vagy az egér. A rágcsálóirtó vegyszerek másfajta megoldásaként a kaliforniai Humboldt Állami Egyetem végzős diákjai azt vizsgálják, mennyire jelentenek természetes hatékony megoldást a baglyok a termelők számára.

A mostani kísérlet egy hosszú távú kutatás részeként valósult meg, az egyetem vadvilágmegőrzési intézetének csoportjával, amelynek tagjai nagyjából 300 költőládát helyeztek el a Napa-völgy szőlészetei környékén baglyok számára – számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu honlap.

A kutatók 75 szőlészetben végeztek felmérést a térségben, melyek négyötöde használ már költőládákat, és érezhető különbségekről számoltak be. A gyöngybaglyoknak négy hónapig tart a fészekrakási időszak. Egy bagolycsalád akár 1000 rágcsálót is elpusztíthat ezalatt, évente pedig 3400 kártevőtől szabadítják meg a környezetüket.

A diákok eredményei alapján a baglyok csökkentik a hörcsögök számát, az egerekét azonban nem. Azt is vizsgálják, hogy a pockokra milyen hatással vannak a ragadozók, ezek az eredmények azonban egyelőre nem meggyőzők.

A legfontosabb tanulság az, hogy a baglyok jelenléte csökkentette a rágcsálóirtó mérgek használatát a Napa-völgyben.

Gyöngybagoly Fotó: madarles.hu

2021 januárja óta Kalifornia peszticid-szabályozásáért felelős minisztériuma szigorította az ezekre a szerekre vonatkozó előírásokat, mivel a mérgezett rágcsálókat elfogyasztó madarak és egyéb állatok is áldozatul eshetnek.

A tanulmányban részt vevő borászok nagy része a költőládák kihelyezése óta nem használ rágcsálóirtó szereket a birtokaikon, de még nem biztos, hogy a baglyokra támaszkodva lehet csökkenteni a mérgek használatát az egész Napa-völgyben, ahol a szőlészetek 80 százaléka használ költőládákat, és körülbelül 21 százaléka rágcsálóirtó szereket.

A gazdák évszázadokon át használták a baglyokat és más ragadozó madarakat a rágcsálók ellen, mígnem a kemikáliák kiszorították a természetes védekezési módokat. Világszerte egyre több gazdaság kezd újra a ragadozó madarakra támaszkodni a toxikus peszticidek használata helyett. Egyre több mezőgazdasági területen bukkannak fel a ragadozó madaraknak szánt költőládák az Amerikai Egyesült Államokban, Malajziában, Kenyában, Izraelben, és Magyarországon is.

A Napa-völgyben más környezetbarát gyakorlatokat is alkalmaznak a szőlészetek. Igyekeznek kevesebb vizet használni, és kerülik a mélyszántást. A szőlősorok közé évelő fűféléket telepítenek, amivel csökkenthető a talajerózió és javul a természetes tápanyag- és szénkörforgás.

Egyelőre a Napa-völgy 40 ezer hektárnyi szőlőjéből 3800 bír organikus minősítéssel. Azonban a költőládák számának növekedésével remény van rá, hogy a gazdák egyre inkább a természetes módszereket fogják használni a rágcsálóirtó vegyszerek helyett.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam