2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás

A globális felmelegedéssel párhuzamosan a mezőgazdaság szereplői is máskor, más mennyiségben és más minőségben képesek megtermelni azokat a növényeket, amelyek létezését eddig természetesnek vettük. Egyes élelmiszerek idővel eltűnhetnek a boltok polcairól. 

A euronews.green honlap összegyűjtött öt olyan élelmiszert, amelyről lehet, hogy le kell mondanunk – számol be róla az infostart.hu.

Kávé

Jelenleg naponta kétmilliárd csésze kávé fogy el a világon, tavaly 10 milliárd kilogrammnyi kávébabot kellett termelni ahhoz, hogy ez az óriási mennyiségi igény teljesíthető legyen. Egy levélrozsda nevű gombás betegség ugyanakkor a Latin-Amerikában egyre emelkedő hőmérséklet miatt egyre nagyobb pusztítást végez a kávéültetvényeken. Emellett az időjárás változása miatt egyre kevesebb olyan terület áll rendelkezésre, amelyen lehetséges a kávétermesztés.

Afrikában 2080-ra 65 százalékkal zuhan vissza a kávétermesztő területek mérete.

Leszüretelt kávé Fotó: pexels.com

Kakaó

A kakaóbab különleges körülményeket igényel, csak az Egyenlítőtől északra és délre számított 20-20 szélességi fokon él meg. Egyenletes hőmérsékletre, magas páratartalomra, bőséges esőre, nitrogénben gazdag talajra és szél elleni védelemre van szüksége, így szinte csak esőerdőben termeszthető. Előrejelzések szerint a kakaótermesztő területeken 2,1 fokkal nőhet a hőmérséklet 2050-re, ami drasztikusan csökkenti a termőterületek nagyságát, így

a csokoládé luxustermékké válhat.

Kakaó szüretelése Fotó: pexels.com

Banán

A világ 135 országában termesztett banán előállítására alkalmas terület nagysága 2070-re 50 százalékkal nőhet meg. Ám ha a hőmérséklet alkalmas is lesz, víz híján mégsem sikerül majd sok banánt termelni. Mindezen túl egy gombás betegség is támadja a növényt.

Banánszüret Kolumbiában Fotó: pexels.com

Avokádó

Az ezredforduló divatgyümölcse, az avokádó ellentmondásosan megítélt étel, mivel

megkérdőjelezhető, mekkora környezeti hatása van divatossá válásának.

Monokultúrában termelik, a biodiverzitás nélküli területeken a kártevők könnyebben rátalálnak. A termelők emiatt sok vegyszert használnak, ami bemosódik a talajba. Kényes növény, a túl meleget, a túl hideget sem kedveli, ráadásul nagyon vízigényes. 2050-re teljesen eltűnhet a földekről.

Avokádófa Fotó: pexels.com

Bor

Az egyes szőlőfajták csak bizonyos körülmények között élnek meg, a legkisebb környezeti változás is hatalmas ízváltozást eredményez. Már most egyre magasabbra ültetik a szőlőtőkéket,

2050-re 73 százalékkal csökkenhet a szőlőtermesztésre alkalmas területek nagysága.

Szőlőültetvény Németországban Fotó: pexels.com
Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam