2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul

Alig néhány hete robbant a hír, hogy a McDonald's legfőbb krumplibeszállítója nem más, mint Bill Gates, aki immáron az USA legnagyobb földbirtokosa is. Az üzletember most egy olyan élelmiszeripari cégbe fektetett be, amely teljesen karbonsemleges tejeket forgalmaz.

„Ez a tej harcol a klímaváltozás ellen.” Ezzel a jól csengő szlogennel próbálja környezettudatos vásárlásra bírni az embereket a Neutral nevű tejforgalmazó vállalat. A cég különlegessége az, hogy bevételeinek jelentős részét haladó szellemű tejtermelő gazdaságokba fekteti, amelyek a támogatásból olyan technológiákkal korszerűsíthetik folyamataikat, amelyek csökkentik a farmok károsanyag-kibocsátását – írja a haszon.hu.

A Neutral hivatalos weboldalának tájékoztatása szerint egy karton két százalékos zsírtartalmú tej előállítása során jelenleg 5,5 kilogrammal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, mint egy átlagos tejüzem.

A Neutral Foods kutatókkal együttműködve feltérképezte az egész ellátási lánc karbonlábnyomát, majd olyan, környezetkímélő eszközökkel támogatta a gazdákat, amelyekre amúgy nem lett volna pénzük. Továbbá:

  • olyan takarmány ágazati elterjesztésén dolgozik, amelynek fogyasztásával csökken a tehenek metántermelése;
  • gazdákkal együttműködve új rendszereket telepít a trágya kezelésére, feldolgozására;
  • és egyes gazdaságokban fákat ültet a legelőkön.

A cég a jövőben regeneratív mezőgazdaságokba fog fektetni, illetve nagyobb, környezetszennyező tejüzemek felvásárlását is tervezi. Ahogyan azt is, hogy a későbbiekben a tejen kívül más termékeket is fog árulni, amelyeket szintén karbonsemleges eljárásokkal fog előállítani.

Bill Gates mellett Mark Cuban amerikai „cápa” is beszállt a vállalkozásba.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Bill Gates előszeretettel fekteti pénzét mezőgazdasági kezdeményezésekbe. Befektetőcégein keresztül már több mint 108 ezer hektárnyi szántóföldet birtokol az USA-ban. Kiderült, hogy ő lett a Meki fő burgonyabeszállítója. Az üzletemberről köztudott, hogy nagyon szereti a gyorsételt, de itt valószínűleg inkább az üzleti érdekek vezérelték.

Gates nemrég bevallotta, hogy a földvásárlásait nem a klímavédelmi indíttatásai hajtották. Inkább csak jó befektetésnek tartja a földeket. Mivel ez a kijelentése nem igazán tetszett az embereknek, hozzátette, hogy a földjein alkalmazott modern növénytermesztési módszerek megakadályozhatják az erdőirtást, amivel rengeteget segíthet az afrikai területein is. Ugyanis nemcsak Amerikában, hanem a világ számos országában birtokol szántóföldeket.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: haszon.hu
Vissza
Hírfolyam