2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szabálymódosítással enyhítik a vadlibák károkozását

Bár a gazdálkodók elkötelezettek a természeti értékek megőrzésében, sajnos évek óta konfliktusforrás, hogy egyes természetvédelmi jelentőségű állatfajok tömegesen jelennek meg a mezőgazdasági területeken, és komoly kárt okoznak. Hazánk bizonyos területein a téli vonulás következtében sokszor több ezer egyedből álló vadlibacsapatokról van szó.

Tiszántúli megyéink különösen érintettek ebben a kérdésben. Csak Hajdú-Bihar megyében a védett állatok által okozott károk több mint tízezer hektár nagyságú területet érintenek – számolt be róla a magyarnemzet.hu.

A probléma kapcsán a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) egyeztetéseket kezdeményezett a jogalkotóval és a hatóságokkal, melynek eredményeként

a napokban hatályba lépett az a vadászati idényeket érintő jogszabálymódosítás, amely enyhítheti a tömegesen hazánkba települő vadlibák okozta károkat.

A Duna–Dráva Nemzeti Park fölött húzó vadlibacsapat a magasban Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A rendelet értelmében egységesítik a vadászható vadlúdfajok vadászati idényét, ellentétben a korábbi gyakorlattal, amely szerint egyes tiszántúli megyékben csak decemberben kezdődhetett meg a vadászatuk.

Így a jogszabályban foglalt három vadlibafaj vadászati idénye az ország teljes területén egységesen október 1-től január 31-ig tart.

Úgyszintén változtak az elejtési (teríték) korlátozások is ezen fajok vonatkozásában: az új előírás szerint nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikből naponta, személyenként összesen legfeljebb hat darab ejthető el, melyből a vetési ludak száma nem lehet több kettőnél.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam