2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új állattartó telepet adtak át a Körös–Maros Nemzeti Parkban (képgalériával)

A Kőmagtári-táblán kialakított állattartó telep a magyar szürke szarvasmarha és a házi bivaly dévaványai állománya részére biztosítja a téli szálláshelyet.

Hazánk genetikai sokféleségének megőrzése közös feladatunk, éppen ezért nagy felelősség és feladat hárul hazánk nemzeti parkjaira – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság új állattartó telepének átadásán, Dévaványán.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az elmúlt 10 évben Magyarország eddig soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat. A több mint 80 milliárd forint összértékű, döntően nemzetipark-igazgatóságok által megvalósított, mintegy 200 egyedi fejlesztés révén összességében

csaknem 320 ezer hektárnyi területen javították, illetve javítják az élőhelyek állapotát, és biztosítják a természetvédelmi kezelés, őrzés, monitorozás és bemutatás infrastrukturális feltételeit.

Bivalyok az új téli etetőállomáson Fotó: MTI/Rosta Tibor

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság hazánk hetedik nemzeti parkjaként 1997-ben jött létre, területe meghaladja az 52 ezer hektárt, melyből csaknem 6 és félezer hektár tartozik a fokozattan védett kategóriába. A KMNPI magyar szürke szarvasmarhák alkotta állományának létszáma meghatározó, több mint 2700 egyeddel gazdálkodik, ezzel messze megelőzi a többi igazgatóság állományát. Szintén itt található az igazgatóságok közül a legnagyobb cigájajuh-állomány 533 darab állattal.

Az extenzív legeltetéssel történő aktív természetvédelmi kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a pannon szikes és mocsaras élőhelyek, pusztai területek hosszú távú fenntartása biztosítható és megőrizhető legyen. A Kőmagtári-táblán létrehozott állattartó telep a magyar szürke szarvasmarha és a házi bivaly dévaványai állománya részére biztosítja a téli szálláshelyet.

Szürke marha az új telepen Fotó: MTI/Rosta Tibor

A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretéből, csaknem 1,4 milliárd forintból valósulhatott meg. A fejlesztés eredményeképpen a puszták belső területein található korábbi téli tartási helyek kiválthatók lettek, így azok a továbbiakban nyári tartási helyként funkcionálnak – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nagy István arról is beszélt, hogy a nemzetipark-igazgatóságok beruházásai mind arra hívják fel a figyelmet, hogy védett területeinkre és értékeinkre egyedülálló és pótolhatatlan örökségként kell tekintenünk. Jövőnk és megmaradásunk is függ az állapotuktól. A hétfőn átadott fejlesztés is hozzájárul teremtett világunk megőrzéséhez – emelte ki az agrártárca vezetője.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam