2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette

Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a termelők felismerték: valamit tenni kell annak érdekében, hogy a fajtahasználatunk a klímaváltozás prognosztizálható körülményei között a jövőben is megfelelő legyen a szőlőtermesztés számára.

Ezt Kocsis László, akadémiai doktor mondta Verpeléten, a Szüret 2030: Termelői aggodalmak és kutatási feladatok, válaszok címmel rendezett konferencián a Varsányi Pincészetben.

Fontos, hogy tisztában kell lenni a biológiai alapokkal, hogy azok mennyiben befolyásolják az éghajlatváltozáshoz történő adaptációkat

– hangsúlyozta a professzor.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa létrehozott egy szakmaközi bizottságot, majd előkészítő munkát végzett termelői kérdőívek alapján. Meghatározták, hogy milyen fajták borszelekcióját, nemesítését és adaptációját kellene a jövőben elvégezni, és ezáltal közép- vagy hosszú távon a fajtahasználatot alakítani.

Megválaszolandó kérdés, hogy a szaporítóanyagot, a zöld ültetvényeket miként kell rendbe tenni ahhoz, hogy a termelés a jövőben gazdaságosan folytatható legyen az éghajlatváltozás ellenére is.

A konferenciát a Magyar Borok Házával közösen szervező Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke, Farkas László kijelentette:

ha 2030-ban szüretelni akarunk, ahhoz 2025-ben szőlőt kell telepíteni. Most különösen fontossá vált annak eldöntése, hogy a telepítendő szőlő milyen fajta legyen. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást el kell kezdeni.

Az Egri borvidék rendelkezik egy kékfrankos fajtával, amely alapja a bikavérnek. Kifejezetten jó fajta, mert a megnövekedett átlaghőmérséklet hatására a savai kerekebbek lesznek, valóban vezérfajtává léphet elő – tette hozzá. 

Neked ajánljuk
Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul Bolívia hegyi területein a változó csapadékmintázat súlyosbítja az UV-sugárzást Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam