2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért

A „Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés támogatására a szervezők Magyarországról több mint 22 ezer támogató nyilatkozatot gyűjtöttek, Európa-szerte több mint 1,1 milliót.

22 ezernél is több aláírást adtak le a szervezők a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) a méhek és a mezőgazdasági termelők védelmében indított európai polgári kezdeményezéshez – közölte hétfőn az NVI.

Az aláírások döntő része online érkezett, papíralapú íveken pedig néhány száz. Utóbbiakat Nagy Attila, az NVI elnöke vette át a szervezők meghatalmazása alapján Fridrich Róberttől, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjétől.

A 2019 őszén nyilvántartásba vett méhbarát polgári kezdeményezést a szervezők szerint Európa-szerte több mint 1,1 millió ember támogatta, ám az ellenőrzések miatt az érvényesnek talált támogató nyilatkozatok száma változhat.

Az érvényességi feltételként országonként meghatározott minimálisan érvényes aláírás-mennyiséget a szükséges hét ország helyett a várakozások szerint összesen 11 államban sikerült összegyűjteni a szeptember 30-án zárult gyűjtési időszakban.

Méztermelők kaptárjaikon ülnek Kisszállás határában az 55-ős főúton megtartott agrárdemonstráción, 2004. november 25-én
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A Nemzeti Választási Irodának az összes irat beérkezése után három hónap áll rendelkezésére, hogy a hazai és uniós jogszabályi előírásoknak megfelelően ellenőrizze az aláírásokat.

A Magyar Természetvédők Szövetségénél elmondták: az európai polgári kezdeményezés fő követelése, hogy a szintetikus növényvédő szerek európai felhasználását 2030-ig 80 százalékkal csökkentsék, és 2035-re teljesen számolják fel a használatukat.

Emellett intézkedéseket várnak a biológiai sokféleség helyreállítására a mezőgazdasági területeken, továbbá jelentős támogatást tartanak szükségesnek a gazdák számára az agroökológiára történő átálláshoz.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást, ez Magyarországon 15 750-et jelent.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam