2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

El kell jöjjön a magyar diszkont ideje az élelmiszerpiacon

A koronavírus-járvány rámutatott, hogy van három terület, amelyek esetében a függetlenségre való törekvés nélkülözhetetlen: az energetika, a pénzügyi szektor és az élelmiszeripar. Ma az ember függetlenségét három dolog határozza meg: kitől vesz föl hitelt, kitől vásárolja az energiát és az élelmiszert napi szinten – olvasható a Portfolio Lázár Jánossal készített interjújában.

A Hazai élelmiszerüzleteket kellene előnyben részesíteni

A Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy az EU-tagság a patrióta gazdaságpolitika lehetőségét bár szűkítette, de nem szüntette meg, van még tere a hazai szereplők támogatásának. És ezt is kellene tenni.

Szerinte például az Aldi bejelentése, miszerint innentől csak magyar frisshúst forgalmaz, csak PR-fogás, aki elhiszi, naiv.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Több európai ország is bebizonyította már, hogy a kishitűséget félre téve a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai ágazattá válhat. Sok embert nehéz lenne most arról meggyőzni, hogy kerüljék a külföldi élelmiszerláncokat, mert azt gondolják, ha nem lennének, elbúcsúzhatnának a jó áraktól és a választéktól. Ezért fontosnak tartja, hogy tudatosítsák a fogyasztókban, hogy

a patrióta élelmiszeripari fordulat nem további élelmiszer-drágulást és kínálatcsökkenést jelentene, egy magyar diszkontláncnak legalább olyan jónak kell lennie, mint egy külföldinek, mert a fogyasztók érdeke áll az első helyen. Ép ésszel felfoghatatlan, hogy mi a jó az importfüggőségben.

A kereslet az élelmiszer iránt a lakosság növekedésével nő, de nem mindegy, hogy ki hogyan tud megfelelni a fogyasztói igényeknek, és mekkora értéket képes előállítani egységnyi területen: hazánk egy hektár termőföldön 1700 eurónyi értéket állít elő. Ausztria ezzel szemben 3000 eurónyi értéket, de Lengyelország is többet (2500 eurónyit).

Nyugatabbra tekintve óriási a különbség: ami nálunk 1700, az Hollandiában 18 ezer euró. Európa 15 legnagyobb élelmiszeripari vállalatából 12 Hollandiában található, ami azt jelenti, hogy az élelmiszeriparban van lehetőség, csak ki kellene végre használni.

Az, hogy Magyarország el tudja-e látni magát almával vagy sertéshússal, nem csak a nemzeti szuverenitás miatti elvi elköteleződés kérdése. Egy ilyen helyzet gazdasági szempontból is óriási kockázatokat rejt magában.

A kormány a 2021–27-es időszakban közel 4265 milliárd forintot tervez a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra fordítani, ami példátlan méretű „kassza”.

A teljes interjú a portfolio.hu-n olvasható el.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam