2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rá akarja bírni az EU az ellenállókat a GMO-s növények használatára?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy lassan elmúlnak azok az idők, amikor az Európai Unió más nyugati térségekkel szemben erősebben szabályozza a génmódosított élelmiszerek gyártását és felhasználását. Erre enged következtetni az Európai Bizottság egyik múlt heti konferenciájának témája a Föld Barátai nevű nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint.

Az „Új génkezelési technikák – út a biztonságos és fenntartható innováció felé az agrár-élelmiszeripari szektorban” című konferencia célja az volt, hogy

kidolgozzák, hogyan tudná lehetővé tenni az EU a gyakran „új génkezelési technikáknak” (New Genomic Techniques – NGT) hívott eljárások, mint például a génszerkesztés és a precíziós nemesítés használatát az unió területén.

A Bizottság azt állítja, hogy pusztán az a cél, hogy a fogyasztók és a mezőgazdaságban dolgozók több információhoz jussanak az új génkezelési technikával előállított termékekről és biztonságos használatáról. Ugyanakkor a Föld Barátai szerint

az EU Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága (DG Sante) már hozzá is látott az NGT-k használatával kapcsolatos szabályok fellazításához.

Így anélkül kerülhetnének forgalomba génkezelési technológiával előállított élelmiszerek, hogy szigorú előzetes biztonsági ellenőrzésen esnének át.

Azok az uniós címkézési előírások sem vonatkoznának rájuk, amelyek lehetővé tennék a fogyasztók számára, hogy informált döntést hozzanak arról, meg kívánják-e vásárolni ezeket a termékeket.

Menetelés az új GMO-k ellen
Fotó: friendsoftheearth.eu/Campesina

Az új génkezelési technológiák még gyerekcipőben járnak, így a szervezet szerint nem lenne szabad tudományos és fenntarthatósági szempontokra hivatkozva könnyíteni a génkezelt élelmiszerekkel kapcsolatos előírásokon.

A Föld Barátai különösen aggasztónak tartják, hogy az Európai Bizottság „fenntartható élelmiszerként” kívánja kezelni az új génkezelt termékeket,

miközben az Európai Unió Bírósága 2018-ban kimondta, hogy az NGT-k is génkezelésnek minősülnek, vagyis használatukra ugyanúgy érvényes az EU GMO-szabályozása mint bármely más, hasonló technológiára.

A környezetvédők szerint az uniós vezetők új keletű lelkesedése a génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatban pusztán a GMO-bizniszben érdekelt nagyvállalatok hathatós lobbitevékenységének eredménye.

A European Plant Science Organization nevű szervezet már több találkozót tartott olyan EU-s országok tisztségviselőivel, akik nyitottak a GMO-szabályozások fellazítására, és a génkezelési technológiák nagy támogatójának számító Bill és Melinda Gates Alapítvány is megtámogatott 1,5 millió euróval egy Re-imagine Europa nevű think-tanket azzal a céllal, hogy

„klímavédelmi célokra” hivatkozva a GMO-szabályozások enyhítéséért lobbizzon az EU-s intézményeknél.

A Föld Barátai szerint az Európai Bizottságnak a lobbisták helyett inkább az uniós állampolgárokra kéne hallgatnia, akik az EB által szervezett hivatalos konzultáción is nagy arányban elutasították a jelenlegi szabályozások enyhítését. Több EU-tagállam kormányzata (francia, német, luxemburgi, magyar) emelt kifogást a GMO-deregularizáció ellen.

A környezetvédelmi szervezet úgy látja, hogy az uniós klímacélok és az agrár-élelmiszeripari szektorhoz köthető jelentős károsanyag-kibocsátás és szennyezés csökkentéséhez nem a génkezelésen, hanem a fenntartható mezőgazdaság támogatásán át vezet az út.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam