2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már keleti vízidarát is ajánlanak ételként a nyugati embereknek

Az Európai Unió új élelmiszerként engedélyezte a vízidara friss növényeinek forgalomba hozatalát. A békalencséhez hasonló apró vízinövényt Délkelet-Ázsiában, különösen Laoszban, Mianmarban és Thaiföldön fogyasztják.

December 10-én jelent meg, és a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba a Bizottság rendelete, amely engedélyezi a vízidara friss növényeinek forgalomba hozatalát mint harmadik országból származó hagyományos élelmiszert – számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu.

A békalencséhez hasonló kis növény uniós piaci forgalmazására a GreenOnyx Ltd. vállalat adott be kérelmet 2020-ban. A vonatkozó jogszabályok értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az unióban, a harmadik országból származó hagyományos élelmiszerek pedig ilyenek.

Fotó: wikimedia.org

A kérelmező által benyújtott adatokból kiderült, hogy a vízidara friss növényeit
Délkelet-Ázsiában, különösen Laoszban, Mianmarban és Thaiföldön hosszú ideje biztonságosan használják élelmiszerként.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ugyanakkor megjegyezte, hogy

a friss növények biztonságosságát erősen befolyásolja azon vizek környezeti állapota, ahol ezeket termesztik.

Ezért a bennük található egyes nyomelemek – például a réz, a molibdén, a cink, a bór és a mangán – bizonyos szintjeit is megállapították az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékében a vonatkozó specifikációkban.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam