2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új szuperélelmiszer a láthatáron?

Az enset (Ensete ventricosum) növényt etióp vagy hamis banánként is emlegetik, Etiópián kívül szinte ismeretlen, de az afrikai országban húszmillió ember tápláléka.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a banánhoz hasonló enset nevű növény akár százmilliónál is több embert lenne képes táplálni a globális felmelegedés korában.

A növény banánszerű termése nem ehető, de a keményítőtartalmú szárak és gyökerek erjeszthetők, kása, kenyér készítésére használhatók.

A kutatók úgy vélik: a növény sokkal nagyobb területen termeszthető Afrikában, hiszen az enset vadon élő rokonai, amelyeket emberi fogyasztásra nem tartanak alkalmasnak, egészen a kontinens déli részéig elterjedtek.

A kutatók modellezés és mezőgazdasági felmérések segítségével vetítették előre, hogy az enset a következő negyven évben potenciálisan akár százmillió embert táplálhatna.

Az új szuperélelmiszernek kikiáltott enset termése Fotó: youtube.com

A növényt néhány szokatlan tulajdonsága teszi különlegessé. Bármikor elültethető, bármikor betakarítható, és évelő. Ezért hívják az éhezés elleni fának.

Az előrejelzések szerint a klímaváltozás komolyan befolyásolhatja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát és eloszlását Afrikában és más kontinenseken.

Ezért egyre nő az érdeklődés a táplálékot nyújtó új növények iránt, mivel az emberiség néhány alapvető növénytől függ. Az elfogyasztott kalóriák közel fele három növényhez köthető: a rizshez, a búzához és a kukoricához.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam