2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy kárt okozhat az agráriumban a tervezett uniós stratégia

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszer-termelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és biodiverzitás-stratégiája. Sok gazda tönkremenne, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és más szakmai szervezetek továbbra is tiltakoznak a Green Deal ellen. A WUR tanulmányát a napokban mutatták be a legnagyobb európai gazdálkodói érdekképviselet, a Copa-Cogeca webináriumán. A szakmai anyagot készítő WUR évek óta a világ egyik legjobb agráregyeteme.

A tanulmány azokra a mezőgazdasági termelésben várható következményekre fókuszál, melyek akkor következnének be, ha az F2F- és biodiverzitás-stratégiát a jogalkotók mostani akarata szerint vezetnék be.

A szakmai szervezetek azért tiltakoznak és készíttették el a tanulmányt, mert az Európai Bizottság nem hajlandó teljesíteni ilyen irányú kötelezettségét, kumulatív hatásvizsgálat nélkül vezetné be az íróasztal mögött megírt stratégiáit.

Az eddig ismertté vált tanulmányok mellett a holland egyetemi anyag is azt támasztja alá, hogy jelentős termelési és hozambeli visszaeséssel, komoly áremelkedéssel, nagy mértékű piacvesztéssel járhat az uniós stratégia bevezetése, ugyanakkor csak minimális környezeti, környezetvédelmi és klimatikus hatással járna.

A most bemutatott szakmai anyag szerint a termelés átlagosan 10-20 százalékkal csökkenne, egyes növénykultúráknál – például az almánál – akár 30 százalékkal. A szarvasmarha-, sertés- és tejtermelés általános csökkenését jósolják, amely az uniós fogyasztók számára jelentős áremelkedést okozna, ugyanakkor a mezőgazdasági termelők jövedelme csökkenne.

Görögdinnyeszüret Kovács Zoltán gazdálkodó dinnyeföldjén a Békés megyei Medgyesegyháza közelében 2021. július 14-én
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Európai Bizottság 2020 májusában terjesztette elő a „Termőföldtől az asztalig” stratégiát, amely az európai zöldmegállapodás egyik fő intézkedése, de még mindig nem készült róla hatástanulmány.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és számos szakmai szervezet már korábban is jelezte, hogy az elemzések elvégzése nélkül készült stratégiák elfogadhatatlanok.

Ugyanis – alaptalanul – olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának a tevékenységükkel. Mindeközben a szabadkereskedelmi egyezmények révén a harmadik országokból beérkező termékek még a jelenlegi szabályozásoknak sem felelnek meg.

Hosszú hónapok óta nincs válasz arra, hogy vajon miért nem veszi figyelembe és miért titkolja el az Európai Bizottság a rendelkezésre álló adatokat, tudományos eredményeket.

Az agrárium szereplői elengedhetetlennek tartják a teljes körű hatásvizsgálatot és annak közös kiértékelését.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam