2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Reaktorokban termesztik a magyar spirulinát

A Szeged melletti Tiszaszigeten működik az ország első algafarmja. Jelenleg három, egyenként 5000 literes zárt fotobioreaktorban termesztik a Földünkön 3,5 milliárd éve jelen lévő spirulina algát csúcsminőségben, havonta nagyjából 100 kilogramm mennyiségben.

A farmon készült termékeket azonban nem mezőgazdasági vagy éttermi felhasználásra szánják, hanem táplálékkiegészítők készülnek belőlük.

Havonta körülbelül 100 kilogramm nedves biomassza készül az algafarmon. A reaktorokból centrifugálással nyerik ki a masszát, amelyet azután azonnal fagyasztanak, vagy liofilizálnak, azaz fagyasztva kiszárítanak. A szárított terméket vákuumcsomagolják, később pedig kapszulába töltik.

Spirulinakapszulák Fotó: Wikimedia Commons / Music4thekids

Hoffmann Anna szakember a napi.hu-nak nyilatkozva mesélt az előállítás körülményeiről:

Ez egy fantasztikus hatásokkal bíró élőlény, melyet érdemes fogyasztani, viszont korántsem mindegy, hogy milyen forrásból származik.

A termelőüzem felállításával célunk az volt, hogy élelmiszer-minőségben állítsunk elő mikroalga-biomasszát. A fotobioreaktor-rendszerünkben a gyártási körülmények állandóak, így a termékünk szennyező anyagoktól mentes, minőségi összetétele pedig kiváló. A világon nagyon kevés helyen állítanak elő hozzánk hasonló módon, zárt rendszerben algákat, különösen ilyen nagy mennyiségben.

A távlati célok között szerepel saját étrend-kiegészítő kapszulájuk gyártása is. A közelmúltban zárták le a fejlesztési, tesztüzemi fázist. Jelenleg az engedélyeztetésen, valamint a minőségbiztosítási rendszer kialakításán dolgoznak. A következő hónapokban a kapszulagyártáson, illetve az arculatépítésen lesz a hangsúly.

Neked ajánljuk
Hogy látja a Balaton jövőjét a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet? A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam