2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bor vagy ivóvíz? Fontos döntés előtt áll Kalifornia

Kalifornia állam rövidesen válaszút elég kerülhet, ugyanis a kaliforniai szőlőültetvények fenntartásához rengeteg víz szükséges. A szakértők azt javasolják, hogy a szőlőterületek egy részének művelését véglegesen abba kellene hagyni, hogy a lakosok számára biztosítsák az ivóvizet.

A hatalmas szőlőültetvények intenzív művelése azt eredményezi, hogy az amúgy is száraz térségben a vízkészletek már most is szűkösek. Egyes kutatások szerint a kaliforniai szőlőtermelés egyre kevésbé jövedelmező, viszont környezetszennyező.

Szőlőbirtok a kaliforniai Napa Valley-ben Fotó: Wikimedia Commons/Stan Shebs

A kaliforniai Silicon Valley Bank szakértői arra jutottak, hogy

a kaliforniai szőlőültetvényeket ki kellene vágni – vagy legalábbis egy részüket, az állam több régiójában.

A State of the US Wine Industry 2022 című jelentésben rámutatnak, hogy a kaliforniai borágazat olyan mértékben nőtt, hogy

az USA ezen részén nem lehet szó fenntartható fejlődésről.

A hatalmas ültetvények óriási mennyiségű vizet fogyasztanak, ami nagyrészt a nagyvállalatoknak köszönhető. További probléma a szőlőtermesztés céljából történő környezetkárosítás. Példaként említik a milliárdos házaspár, Stewart és Lynda Resnick esetét, akik amellett, hogy intenzíven öntözik a szőlőültetvényeiket, 2016-ban több mint 40 hektárnyi idős tölgyerdőt vágtak ki, ami erős felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban.

Neked ajánljuk
Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam