2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eredményes brit klímavédelem az állattartókkal való sikeres együttműködésen is múlik

Az állatok legeltetése különböző folyamatokon keresztül elő is segítheti, de árthat is a mérsékelt égövi esőerdők, egészen pontosan tölgyesek terjeszkedésének és regenerálódásának. Emiatt a Plymouthi Egyetem kutatói szerint az erdők megújulása, a szétaprózódott élőhelyek összekapcsolódása a területek körültekintő, szabályozott használata nélkül nem tud az Egyesült Királyság klímacéljaihoz szükséges ütemben megvalósulni.

A kutatók alapján azokon a területeken, ahol a tölgyerdők közelében aktív legeltetés zajlott, kevesebb facsemete indult növekedésnek, és a túlélő példányok is kisebbek és rosszabb állapotúak voltak – ismertette a Science Direct.

A haszonállatok jelenlétének hatásait ugyanakkor a növényzet egyéb jellemzői is befolyásolták. Bizonyos páfrányok jelentléte például – amennyiben nem volt belőle túl sok, és nem vette el a csemete elől a napfényt – védelmet jelentett a sarjaknak. Megfelelő gondosság mellett a haszonállatok taposása megtörheti az aljnövényzet folytonosságát, elősegítve az optimális körülmények kialakítását.

A kutatók mérései alapján ugyanakkor az erdősödés természetes üteme meglehetősen lassú: az új fák megjelenése a legközelebbi felnőtt fa 20 méteres körzetére korlátozódott.

Ez az ütem sebességben és mennyiségben is elmarad az erdőktől várt ökoszisztéma-szolgáltatások – a szén megkötése, a biológiai sokféleség biztosítása és az árvizek megelőzése – teljesüléséhez szükségestől.

A kutatók szerint irányítottan megtervezett beavatkozásokra, az állattartók szemléletformálására, illetve bizonyos növénytakaró esetében tervezett ültetésekre lenne szükség. Javasolták többek között, hogy

  • a legeltetés az erdők szélén, a felnőtt fák közelében történjen a csemetékkel versengő aljnövényzet csökkentése érdekében;
  • legalább 12 évig ne legyenek haszonállatok azokon a területeken, ahol a makkok megeredtek, illetve 1–3 éves sarjak növekednek;
  • érdemes lenne idősebb, 4–7 éves csemetéket ültetni azokra a területekre, ahol az egyéb növényzet védelmet nyújt számukra.
Neked ajánljuk
Az eperrel kezdődnek a szedd magad akciók Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam