2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

400.000 növényfajból csak mintegy százat fogyasztunk

Több kutató igyekszik újabb lehetőségeket feltárni, amelyek az élelmiszer-alapanyagok választékának bővítésén kívül – a hulladékok lehető legnagyobb arányú visszaszorítása mellett – képesek lehetnek nagyobb tömegű táplálékot termelni, a környezet károsításának minimálisra csökkentésével.

Az amerikai Soli Organic vállalat és a New Jersey Állami Egyetem mellett működő Rutgers School of Environmental and Biological Sciences – több külföldi kutatóval együttműködve – keresi, és

igyekszik a fogyasztókkal megismertetni azokat az új növényeket, amelyeket a következő öt évben be lehet vonni az emberi táplálkozásba.

Fotó: pexels.com

„A bolygón található több mint 400 000 növényfajból kevesebb mint 100-at fogyasztunk. Még csak ki sem próbáltuk a növények különböző ízét és állagát. A fenntartható jövő kulcsa az, hogy olyan növényeket azonosítsunk, amelyek a legmagasabb tápanyagsűrűséget kínálják a fogyasztóknak ízzel, állaggal, valamint a lehető legalacsonyabb környezeti hatással” – mondta dr. James (Jim) Simon, a Rutgers New Use Agriculture and Natural Plant Products Program igazgatója.

Az alapvető cél a lakosság élelmiszer-ellátását szolgáló források bővítése, amit a jelenleg termesztésben lévő növények egységnyi területre jutó terméseredményeinek, valamint eltarthatóságának javítása révén is el lehet érni.

Az új források keresésében a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás eszközeit is felhasználják.

Neked ajánljuk
Hogyan lehet bejelenteni az időjárási káreseményeket? Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam