2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elszaporodtak a vadak, sok kárt okoznak

Az utóbbi húsz évben Vas megyében a gímszarvas és a vaddisznó esetében több mint a duplájára emelkedett a kilövések száma, a vadkár ennek ellenére óriási. A megye több területén ma már kerítés építése nélkül szinte lehetetlen a mezőgazdasági növénytermesztés.

A vaddisznó megeszi a termést a kertekben, leeszi a szőlőt, feltúrja a temetőt. A lakosság napi rendszerességgel hívja a vadászokat a vadkárok miatt, miközben a vadászat megítélése továbbra is negatív az emberek többségének körében.

„Miközben a vadászt sok esetben csak egy gyilkosnak tartják, ezekben az esetekben tőlünk várják a megoldást”

– nyilatkozta a Vas megyei hírportálnak Kenesei István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének titkára, megyei fővadász.

Vaddisznók Tihany közelében a 71-es számú útnál, 2020. októberében. A Balatonnál is újra elszaporodott vaddisznók egyre több településen okoznak visszatérő problémát
Fotó: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

A természeti rendszerek mára erősen átalakultak. A mai nagyvadállományból hiányoznak az olyan ragadozók, mint a barna medve és a szürke farkas – főként ez utóbbi volt képes a vaddisznó és a gímszarvas létszámát szabályozni, ám ez a szerep ma a vadászokra hárul.

Az elmúlt húsz évben országosan is és Vas megyében is a gímszarvas- és a vaddisznó-kilövések száma kétszeresére, két és félszeresére nőtt. Az Északi-középhegységben csökkentették a kilövést, de csak mert jelentős volt az elhullás.

A másik gond, hogy nő a nagyvadállomány sűrűsége – mondta a fővadász. Ennek egyik oka az lehet, hogy terjeszkednek a települések, gyorsforgalmi utak és ipari parkok épülnek, amelyek egyre nagyobb területet foglalnak el a vadak életteréből. A másik ok, hogy a gazdálkodók kerítéssel próbálnak meg védekezni a vadkár ellen, így egyre kisebb helyen csoportosul a maradék vadállomány.

A vadgazdálkodónak nem érdeke, hogy nagy legyen a vadlétszám, mert a vadkárt ő fizeti, és a hatóság elő is írja, hogy mennyit kell kötelezően kilőnie.

Ám a jelenlegi vadászati törvény adta lehetőségek keretei között szinte lehetetlen megállítani a vaddisznó növekedési dinamikáját, miközben egyértelmű, hogy ezt a vadlétszámot nem lehet fenntartani.

Neked ajánljuk
Hogyan lehet bejelenteni az időjárási káreseményeket? Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam