2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyon fog hiányozni az orosz és az ukrán gabona a világnak

Az Európai Bizottság arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna orosz inváziója és az EU Moszkvával szembeni szankciói fájdalmasak lesznek a gazdálkodók, a fogyasztók, a műtrágyagyártók és a mezőgazdasági termékek exportőrei számára. Drágulás jön.

Michael Scannell, a bizottság mezőgazdasági részlegének főigazgató-helyettese azt mondta, hogy

a gabonavásárlóknak magasabb árakra kell készülniük, mivel Oroszország és Ukrajna a globális búzakereskedelem több mint 30 százalékát, az árpa 32 százalékát, a kukorica 17 százalékát, míg a napraforgóolaj, az olajos magvak piacának több mint 50 százalékát adja.

Az Európai Unió tagországai jelentős mennyiségű állati takarmányt és műtrágyát is importálnak a régióból, saját műtrágyagyártói pedig Oroszországból származó földgázimportra támaszkodnak.

Termény betakarítása a Krím-félszigeten, Oroszországban, 2021 júniusában a Krymsky farm mezőjén
Fotó: Getty Images/TASS - Szergej Malgavko

Az EU illetékese az Európai Parlament mezőgazdasági szakbizottságának elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fekete-tengeri kikötőkre, mivel ez volt a legtöbb ukrán gabonaexport kilépési pontja az európai és a globális piacra. Ez a kereskedelem lényegében befagyott, a belső logisztikai csapások és a nyári termésű kukoricavetési szezon fennakadásának veszélye miatt.

„Ez felveti annak lehetőségét, hogy ez a válság középtávon is folytatódni fog, mert nyilvánvalóan ez még ebben az évben hatással lesz a betakarításra” – mondta Michael Scannell.

Az Európai Unió jelentős mennyiségű sertéshúst exportál Ukrajnába, valamint baromfit exportál és importál is. Oroszországból az EU borokat, szeszes italokat és édességeket importál.

Neked ajánljuk
Hogyan lehet bejelenteni az időjárási káreseményeket? Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam