2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egekben a gabona világpiaci ára, a kormány visszatartja a magyar gabonát

A kormány megtiltotta a gabona kivitelét az országból. A gabonafélék ára már tavaly – jóval az orosz–ukrán fegyveres konfliktus előtt – jelentősen megnőtt. Magyarország gabonatermesztése meghaladja az ország szükségleteit. A termény itthon tartásával hazánkban elkerülhető egy hirtelen drasztikus élelmiszerár-emelkedés.

Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar élelmiszer-gazdaságban, hiszen Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója. Ezért a magyar kormány felelős döntést hozott a hazai ellátás biztonságának fenntartásáért – közölte Nagy István agrárminiszter vasárnap.

A gabonapiaci árak és a takarmányárak radikálisan megemelkedtek a piacról kieső ukrán termények miatt, emellett

a hiánytól való félelem következtében jelentősen nő az igény a magyar mezőgazdasági termények külföldi felvásárlása iránt is. A kormánynak meg kell védeni a magyar gazdákat és a magyar családokat a gazdasági, ellátásbeli problémáktól

– jelentette ki a miniszter. Ezért – különös tekintettel a hazai állattartókra, az állatállomány takarmánnyal ellátására és a hústermelésre – a kormány döntése értelmében 2022. május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búza-, rozs-, árpa-, zab-, kukorica-, szójabab- és napraforgó-szállítmányt a kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih).

Amennyiben a bejelentett mezőgazdasági termény kivitele veszélyeztetné vagy kockáztatná a hazai ellátás biztonságát, az állam élhet elővásárlási vagy vételi jogával, e jogainak gyakorlási szándékáról pedig harminc napon belül nyilatkozik a bejelentőnek.

Búza, vízzel teli hordó és kovász a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepén a történelmi Magyarország közepén, Szarvason 2020. július 31-én
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a Magyarország területéről tranzitszállításként történő kivitelre és a humanitárius segélyekre. A bejelentési folyamat részleteiről, a bejelentés tartalmi elemeiről a Nébih honlapján lehet tájékozódni.

A Magyar Közlöny 2022. évi 42. számában megjelent rendelet célja, hogy a hazai takarmányozás és élelmiszer-ellátás biztonságához szükséges mértékben maradjanak a mezőgazdasági termények a hazai piacon, a külföldre történő értékesítés, illetve kivitel semmilyen mértékben ne veszélyeztesse vagy kockáztassa a hazai állattartók és a fogyasztók ellátását.

Magyarország gabonatermesztése meghaladja az ország szükségleteit. Az itthon megtermett búza mennyisége az ország lakosságának kétszeresét is képes lenne ellátni.

A gabonafélék további áremelkedése brutális élelmiszerár-emelkedéshez vezethet, amely tovább gyorsíthatja a világszerte rég nem látott magasságba szökő áremelkedést.

Neked ajánljuk
Hogyan lehet bejelenteni az időjárási káreseményeket? Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam