2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kukorica lehet itthon az éghajlatváltozás nagy vesztese az IPCC jelentése szerint

A globális klímaváltozás fokozódásával az évszázad végére a kukorica, a rizs, a búza és a szója globális hozama akár 10–30 százalékkal is csökkenhet a század végére. Magyarországon a kukorica hozamában akár 80 százalékos csökkenés is elképzelhető.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legújabb jelentése szerint az élelemtermelés minden területét egyre súlyosabban érinti a globális klímaváltozás, a mezőgazdaságtól az állattenyésztésen át a halászatig. 

A 20. század közepe óta egyértelműen kimutatható, hogy a mind gyakoribb hőhullámok, aszályok, árvizek, viharok, valamint az éghajlatváltozás hatására jobban terjedő kártevők és betegségek egyre többször váltottak ki élelemtermelési sokkhatásokat. A minduntalan szélsőségesebbé váló időjárás miatt számos élelemtermesztő területen megtörténhet, hogy az éghajlati körülmények már nem lesznek megfelelők a termeléshez.

A világ kalóriafogyasztásának közel háromnegyedét adó négy termény, a kukorica, a rizs, a búza és a szója globális hozama akár 10–30 százalékkal is csökkenhet a század végére, a legnagyobb vesztesként a kukoricával.

A klímaváltozás ráadásul nemcsak a termények mennyiségét, de a minőségét is rontja a nyomelemtartalomtól kezdve az állagon és színen át az ízig.

Fotó: Pixabay/Couleur

A jelentés szerint a kulcsfontosságú kukoricatermesztő régiók egyidejű bedőlésének kockázata jelentősen megnő 2 °C-os globális felmelegedés esetén. Európában Magyarország és Spanyolország kukoricatermő vidékein várható a legnagyobb mértékű (akár 60–80%-os) visszaesés, ha nem kezdünk el idejében alkalmazkodni a megváltozó körülményekhez. Szerencsére a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére és a károk megelőzésére több hatékony alkalmazkodási stratégia is létezik.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Indonézia betiltotta a pálmaolaj kivitelét A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam